Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Er zit een luchtje aan elektronische sigaretten

redactie

Elektronische sigaretten zijn de laatste jaren in opmars. Soms stellen patiënten mij de vraag of ze de elektronische sigaret kunnen gebruiken bij hun poging om te stoppen met roken. Ik raad dit altijd af, de handeling van het roken blijft immers bestaan.
Fabrikanten van elektronische sigaretten claimen dat gebruikers ervan niet worden blootgesteld aan de ongeveer 100 schadelijke andere stoffen die in tabak zitten. Die claim blijkt toch wat tegen te vallen. De Amerikaanse Food and Drug Administration (FDA) onderzocht onlangs twee verschillende merken elektronische sigaretten met bijpassende nicotinepatronen. Reden hiervoor was het vermoeden dat er naast nicotine toch andere toxische stoffen geïnhaleerd zouden kunnen worden. In een laboratorium onderzocht de FDA 18 verschillende nicotinepatronen met verschillende smaken, zowel nicotinehoudend als nicotinevrij. Daarbij keek men naar de hoeveelheid nicotine en de aanwezigheid van andere tabakspecifieke verontreinigingen.
De hoeveelheid nicotine verschilde nogal. Het percentage nicotine was soms meer of minder dan werd aangegeven. Bij één patroon trof men twee keer meer nicotine aan dan maximaal was toegestaan. Ook trof men nicotine aan in de patronen die volgens de verpakking geen nicotine zouden bevatten. In vijf patronen bleek een kankerverwekkende stof (nitrosamine) te zitten. De meerderheid van de patronen bevatte andere schadelijke stoffen, zoals anabasine, myosmine en bèta-nicotyrine. Eén patroon bevatte zelfs di-ethyleenglycol (DEG), een antivriesmiddel.
Door al deze verschillende bevindingen is het lastig conclusies te trekken over de daadwerkelijke hoeveelheid nicotine en toxische stoffen bij de verschillende merken en welke hoeveelheid geïnhaleerd wordt. De FDA vraagt zorgverleners en gebruikers in ieder geval om problemen of bijwerkingen van de elektronische sigaret te melden. En wij kunnen patiënten die een elektronische sigaret gebruiken, vertellen dat het toch beter is om ook deze sigaret in de ban te doen. (Jacolien Potkamp)

Bladnaam:
Tijdschrift voor praktijkondersteuning 2009, nummer 5

Literatuurverwijzingen:

1Evaluation of e-cigarettes [rapport]. 2009: Food and Drug Administration. http://www.fda.gov/NewsEvents/PublicHealthFocus/ucm172906.htm