Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Enkel-armindex, ook bij personen zonder klachten?

redactie

Bij patiënten met claudicatioklachten wordt een enkel-armindex bepaald. Deze mensen hebben pijn of kramp bij lopen die verdwijnt bij stilstaan, of een koudegevoel of doof gevoel in de onderbenen. De meting geeft informatie over de arteriële circulatie in de onderste extremiteiten. Bij een enkel-armindex wordt de ratio bepaald van de systolische druk gemeten aan beide enkels en de systolische druk gemeten aan de arm; een uitkomst kleiner dan 0,9% wordt beschouwd als criterium voor perifeer aterieel vaatlijden. Een afwijkende enkel-armindex wijst op algemeen aanwezige atherosclerose in de arteriën distaal van de aortabifurcatie. Behandeling is gericht op reductie van risicofactoren passend bij het cardiovasculair risicomanagement en vermindering van klachten.
Een op de drie personen met een verlaagde enkel-armindex heeft klachten. Gebruik van de Framingham Risk Score om het risico op het krijgen van hart- en vaatziekten in de komende tien jaar te berekenen, is bekend. Maar is het ook zinvol om bij volwassenen zonder specifieke klachten een enkel-armindex te meten? In een systematische review worden de uitkomsten van onderzoeken die hiernaar zijn verricht in de periode 1996-2012 met elkaar vergeleken. Conclusie: de enkel-armindex heeft naast de gebruikelijke risicoscoretabel een beperkte waarde voor het voorspellen van cardiovasculaire risico’s bij personen zonder klachten. Voordelen van behandelen van patiënten met vastgestelde perifeer arterieel vaatlijden zonder klachten, zijn nog niet vastgesteld. In de toch al qua tijd overbelaste huisartsenpraktijk rijst dan al snel de vraag of de kosten opwegen tegen de baten. Een gemiddelde enkel-armindex verricht door een ervaren hulpverlener neemt gemiddeld 17,5 minuten in beslag. Aan jou de vraag…

Bladnaam:
Tijdschrift voor praktijkondersteuning 2013, nummer 6

Literatuurverwijzingen:

1Lin JS, et al. The ankle–brachial index for peripheral artery disease screening and cardiovascular disease prediction among asymptomatic adults: a systematic evidence review for the US Preventive Services Task Force. Ann Intern Med 2013;159:333-41.