“De vereniging is opgericht”, zo zei voorzitter Leonore Nicolai, “omdat er nu maar eens mét ons moet worden overlegd in plaats van besluitvorming over onze hoofden heen.” De kersverse vereniging had op dat moment 180 leden, een aantal dat sinds die tijd alleen maar is toegenomen. De vereniging heeft intussen ook een website (www.pohggz.nl
), die vermeldt dat de landelijke vereniging POH-ggz kwaliteit wil ontwikkelen in samenspraak met partijen als het Nederlands Huisartsen Genootschap, de PsyHAG (kaderhuisartsen ggz), de Landelijke Huisartsenvereniging en de landelijke ROS-en en hogescholen.
Op de website is ook het functieprofiel van de beroepsgroep te vinden. Opvallend is de diversiteit in achtergrond van de praktijkondersteuner-ggz. Achmea stelt een lijst op met minimale opleidingseisen, variërend van MSc (Master of Science) geneeskunde en psychologie via verpleegkunde met differentiatie ggz (MSc) tot sociaal-psychiatrische verpleegkunde en maatschappelijk werk met differentiatie ggz.
Het symposium vond plaats bij GGNet in Apeldoorn en had als thema ‘Verbinden’. Tijdens het symposium werd het logo van de vereniging gepresenteerd. De plenaire lezingen maakten duidelijk dat er nog goed gezocht moet worden naar de juiste manier van werken in de huisartsenpraktijk. De praktijkondersteuner-ggz wil daarbij geen verlengstuk van de huisarts zijn, maar naast de huisarts staan. En wil ongetwijfeld ook samenwerken met de praktijkondersteuner-somatiek, hoewel dat niet expliciet aan de orde kwam. Doel is natuurlijk een goede samenwerking in het team van huisarts, praktijkondersteuner-s, praktijkondersteuner-ggz en assistente. Wij wachten de toekomstige ontwikkelingen met spanning af.
Sietsche van Gunst
Bladnaam:
Tijdschrift voor praktijkondersteuning 2014, nummer 1
Literatuurverwijzingen: