Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Douchen met hechtingen?

redactie

‘Mag ik douchen en hoe lang moet er een pleister op?’ Patiënten stellen deze vragen geregeld na een kleine chirurgische ingreep waarbij gehecht is. Meestal schipper ikzelf dan tussen de 0 en 3 dagen drooghouden, en de pleister laat ik plakken afhankelijk van mijn idee over de hygiënische status van de patiënt. Maar dat hoeft nu niet meer. Een Australische onderzoeksgroep heeft voor ons uitgezocht wat het verstandigste beleid is na het hechten in de huisartsenpraktijk.Een kleine duizend patiënten werden in een mooie trial gerandomiseerd over twee groepen: drooghouders en natmakers. De drooghouders moesten de wond minimaal 48 uur afdekken en drooghouden, de natmakers moesten de pleister (om het bloedverlies op te vangen) binnen 12 uur verwijderen en vervolgens als gewoonlijk douchen en baden. Patiënten met wondjes in het gelaat werden geëxcludeerd. Wat bleek? Het infectiepercentage was in beide groepen vrijwel identiek. In de interventiegroep (drooghouden en afdekken) zag men in 8,4% een infectie optreden, in de controlegroep (binnen 12 uur pleister verwijderen en baden) in 8,9%.
Dat maakt het voortaan dus mogelijk om een eenvoudig en evidence-based advies te geven na een chirurgische ingreep met hechtingen in de huisartsenpraktijk: plak een pleister op de wond om het bloedverlies op te vangen; die mag er snel worden afgehaald waarna de patiënt gewoon mag douchen. Maar drooghouden en schoonhouden mag dus ook. In strikte zin geldt deze uitspraak niet voor wondjes in het gelaat omdat die niet werden meegenomen in het onderzoek. Maar omdat we na ingreepjes in het gezicht vrijwel nooit infecties zien, lijkt me dit advies ook in die gevallen wel valide. (HS)

Bladnaam:
Tijdschrift voor praktijkondersteuning 2007, nummer 1

Literatuurverwijzingen:

1Heal C, et al. Can sutures get wet? Prospective randomised controlled trial of wound management in general practice. BMJ, DOI:10.1136/bmj.38800.628704.AE (published 24 April 2006).