Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Dikkerds en dunnerds langer in het ziekenhuis

redactie

In deze tijden van bezuinigingen in de gezondheidszorg een tip: zorg dat je BMI altijd tussen de 20 en 25 zit. Dat is voor jezelf beter dan een te lage of (veel) te hoge BMI, maar het maakt de gezondheidszorg ook goedkoper door minder ziekenhuisopnames. 

In de meeste Westerse landen schijnt meer dan 50% van de volwassenen te zwaar of zelfs obees te zijn, stellen Schotse onderzoekers. En we weten allemaal waar dat toe leidt: een verhoogd risico op hypertensie, type 2-diabetes, coronaire hartziekten, CVA’s en andere chronische aandoeningen. Dit onderzoek toont een originele invalshoek: niet alleen een veel te hoge BMI, maar ook een te lage heeft invloed op het aantal dagen opname in een ziekenhuis.
In dit cohortonderzoek worden personen van een bepaalde leeftijd over een lange tijd gevolgd. De onderzoekers maakten gebruik van gegevens uit health surveys die tussen 1995 en 1998 waren uitgevoerd bij mensen tussen 16 en 74 jaar. De steekproef bestond uit 6968 mannen en 8700 vrouwen. Hun BMI’s waren in die eerdere gezondheidsonderzoeken vastgelegd. Het percentage deelnemers met een normale BMI en overgewicht was 74%, 21% was obees en 5% had een te lage BMI. De totale groep had gemiddeld 6 dagen in het ziekenhuis gelegen tussen 1981 en 2004. Als rekening werd gehouden met leeftijd, geslacht, sociaaleconomische status en gedragsfactoren (roken, alcohol, hoeveelheid beweging), bleek voor mensen met een BMI onder de 20 de odds ratio 1,29. Voor de groep met een BMI tussen de 25 en 29 was dat 1,0 en voor de obesen 1,24, vergeleken met de groep met een BMI tussen 20 en 24. Dat wil zeggen dat mensen met een te lage als die met een veel te hoge BMI langer in het ziekenhuis liggen dan personen met een normale of iets verhoogde BMI over een periode van 20 jaar. Ook de groep mensen waarvan hun BMI op enig tijdstip tussen 25 en 29 was, lag niet langer in het ziekenhuis dan mensen met ‘normaal’ gewicht. Sietsche van Gunst

Bladnaam:
Tijdschrift voor praktijkondersteuning 2011, nummer 6

Literatuurverwijzingen:

1Wulff J, et al. The relationship between body mass index and number of days spent in hospital in Scotland. Scott Med J August 2011;56:135-40.