Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

De rol van naasten bij palliatieve zorg

redactie

Doelgroep Praktijkondersteuners die interesse hebben en/of betrokken zijn bij palliatieve zorgverlening. Het boekje is zeer geschikt voor verzorgenden, verpleegkundigen en artsen.

Inhoud Palliatieve zorgverlening is veelomvattend, bijzonder, en niet altijd gemakkelijk. Situaties die hulpverleners lastig vinden gaan niet eens altijd over de patiënt zelf, maar ook vaak over het omgaan met naasten. Door haar werk als trainer in de zorg en bestuurslid van het longkankerinformatiecentrum heeft de auteur vele verhalen gehoord van naasten van ernstig zieke patiënten. Een door onderzoeksresultaten ondersteunde compilatie hiervan laat zien waar naasten en hulpverleners rond het ziekbed van een patiënt tegenaan lopen. In de eerste hoofdstukken noemt de auteur allerlei herkenbare patronen en werkt deze uit. Zo is “we doen wat de patiënt wil” niet altijd de norm. Naasten oefenen vaak onbewust, maar goed bedoeld invloed uit. Er kunnen angsten, twijfels, en gevoelens van onmacht zijn en zij proberen elkaar te sparen met de beste bedoelingen. Iedereen gaat verschillend om met de dood. Sommigen denken er veel over na, anderen schuiven het ver vooruit, de een is bang, de ander niet. De auteur beschrijft de kijk op de dood volgens vijf segmenten die inzicht geven in voorkeuren van patiënten, hun naasten, maar ook over jezelf. Jouw voorkeur hoeft niet die van de patiënt of bijvoorbeeld partner te zijn. Wanneer denkwijzen verschillen, kunnen er problemen ontstaan en verhoudingen verstoord raken. Herkenning hiervan maakt het makkelijker hier mee om te gaan. Ook de rol van zorgprofessional als naaste en de daarmee samenhangende rolverwarring komt aan bod. Tot slot valt alle informatie samen en geeft Linssen tien tips bij het omgaan met naasten. Het boek besluit met casuïstiek voor discussie en reflectie.

Oordeel Het is een niet al te dik boek en leest eenvoudig weg. Het is praktisch, verhalend geschreven en geeft veel voorbeelden waar je je als hulpverlener in zult herkennen, maar ook wanneer je zelf de ‘naaste’ bent. En de tips en handvatten hoe hiermee om te gaan vinden we als hulpverlener zeker prettig! Ook als je als hulpverlener niet direct betrokken bent bij palliatieve zorg, maar wel persoonlijk geïnteresseerd, is het best een aardig boekje. Zeker wanneer je fan bent van casuïstiek!

Charlotte Dorren

Waardering: ***

* = een zeer matig boek dat je zeker niet hoeft aan te schaffen
** = een matig boek dat je een keer kunt doorkijken, maar zelf niet hoeft te hebben
*** = een aardig boek: probeer het te lezen en overweeg of je het aanschaft
**** = een goed boek dat je zeker moet lezen en het aanschaffen waard is
***** = een topper die niet mag ontbreken in je boekenkast!

Bladnaam:
Tijdschrift voor praktijkondersteuning 2011, nummer 1

Literatuurverwijzingen: