Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

De psychologie van eetgedrag

redactie

‘Afvallen op maat’ is een kritisch boek van een universitair hoofddocent met kennis van zaken op het gebied van eetgedrag en overgewicht. En gezien de vele hypes die er zijn met betrekking tot afvallen en diëten vormt dit boek wellicht een gedegen steunpilaar voor de alsmaar groeiende groep mensen die hiermee te maken heeft. Auteur Tatjana van Strien gaat echter volledig op de psychologische toer en het is de vraag of u als praktijkondersteuner daarmee nu zoveel bereikt bij uw patiënt. Het is al lastig genoeg om patiënten uit te leggen hoe een gezond leefpatroon eruit ziet, laat staan dat u ze gaat vragen of ze externe dan wel emotionele eters zijn en waar die frustraties dan vandaan komen (bent u in het orale stadium blijven steken?). Toch is dat dé oplossing volgens Van Strien: een door haarzelf ontwikkelde zelftestmethode (Nederlandse Vragenlijst voor Eetgedrag, NVE) waarmee je achter de persoonlijke oorzaak van je eetprobleem komt. En pas dan kun je het probleem succesvol aanpakken.
In tien hoofdstukken doorloopt Van Strien het vrouwelijke schoonheidsideaal, wat er mis kan gaan, het ontstaan van overgewicht, psychologisch onderzoek van eetgedrag, zelfonderzoek, lijnen en extern eten, eten en emotie, het te dikke kind en afscheid van het jojoën. Daarmee is dit boek een uitgebreidere versie van haar vorige boek De afslankmythe, met dezelfde boodschap. Nieuw en interessant is het hoofdstuk over het te dikke kind waar ze uit te doeken doet hoe steeds meer kinderen steeds jonger al overgewicht hebben. Dit hoofdstuk leidt niet echt tot nieuwe inzichten, maar het kan handig zijn de factoren nog eens op een rijtje te zien. Vooral de factor ouders (voedende moeders) is een belangrijke.
Voor wie geïnteresseerd is in achtergrondinformatie over afslanken en bijkomende problemen, kan Van Striens theorie over de groei van het aantal mensen met obesitas tot zich nemen. Zij gaat daarbij ook in op trenddiëten als dr. Atkins en Sonja Bakker. Wellicht handig om het enthousiasme van sommige patiënten wat te temperen als ze met het zoveelste succesverhaal op de proppen komen.

Susan Umans

Bladnaam:
Tijdschrift voor praktijkondersteuning 2008, nummer 2

Literatuurverwijzingen: