Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Combinatie actieve en rustige bezigheden maakt oudere gelukkig

Redactie NHG/BSL

Leefstijl heeft invloed op hoe gelukkig mensen zich voelen. Onderzoekers van de Erasmus Universiteit maten met een geluksdagboek welke activiteiten het gelukkigst maken. Voor ouderen blijkt dat een combinatie te zijn van een sociale, cognitieve, fysieke en huishoudelijke activiteiten, afgewisseld met voldoende rust. Dit staat in Journal of Gerontology: Psychological Sciences.

De onderzoekers vroegen 438 Nederlandse gepensioneerden om 2 jaar lang maandelijks een elektronisch dagboek in te vullen. De gemiddelde leeftijd van de deelnemers was 65 jaar (55-88 jaar). Er deden 276 mannen mee en 162 vrouwen. Elf procent had een relatie, 66% was getrouwd en 23% was single. De deelnemers moesten hun dagelijkse activiteiten noteren en met een cijfer (1-10) aangeven hoe gelukkig zij zich voelden. De deelnemers hadden allemaal minstens 6 keer het geluksdagboek ingevuld gedurende het onderzoek.

Wat bleek? Wanneer ouderen sociale, fysieke, cognitieve en huishoudelijke activiteiten afwisselen met rustige bezigheden, zijn ze gelukkiger dan ouderen die meer tijd besteden aan rusten of huishoudelijke taken. De combinatie huishoudelijke taken en rusten komt echter volgens de dagboekgegevens het meest voor: ouderen besteden gemiddeld 55% van hun tijd aan huishoudelijke taken, 30% aan rusten en slechts 15% aan sociale, fysieke of cognitieve activiteiten. Huishoudelijke taken werden gewaardeerd met een gemiddeld gelukscijfer van 7,3, uitrusten met een 7,8, fysieke activiteiten met een 8,2, cognitieve activiteiten met een 8,3 en sociale activiteiten met een 8,4. Welke activiteiten het gelukkigst maken hangt af van iemands persoonlijkheid. Een extravert persoon heeft meer baat bij een sociale activiteit dan een introvert mens. Daarom keken de onderzoekers ook naar dit aspect.

Ondanks dat de resultaten op diverse manieren gecorrigeerd zijn, kent het onderzoek twee zwakheden: de manier om te bepalen of iemand extravert dan wel introvert is kent een aantal inconsequenties. Verder is alleen gekeken naar gelukkig zijn en bijvoorbeeld niet naar tevreden zijn met je leven, fysieke gezondheid en langer leven. Desondanks kunnen praktijkondersteuners met deze gegevens hun voordeel doen door ouderen te stimuleren eens minder te stofzuigen en op de bank te zitten. Daar word je een stuk gelukkiger van!

Susan Umans

Bladnaam:
Tijdschrift voor praktijkondersteuning 2012, nummer 6

Literatuurverwijzingen:

1Oerlemans WGM, et al. Finding the key to happy aging: a day reconstruction study of happiness. J Geront: Psy Sc 2011;66B:665-674.