Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Chocola lijkt net zo effectief als een statine

redactie

Volgens recent Engels onderzoek hebben chocolade-eters een veel kleinere kans op hart- en vaatziekten en CVA. Toch is dit nog geen vrijbrief om ons te buiten te gaan aan dit bruine snoepgoed. 

Al langere tijd wordt vermoed dat het eten van chocolade nuttig is ter preventie van hart- en vaatziekten. Dit gunstige effect wordt toegeschreven aan de flavonoïden die de cacaoboon bevat. Deze stoffen werken onder ander als antioxidant en hebben antihypertensieve en anti-inflammatoire eigenschappen. Engelse onderzoekers zetten recentelijk de evidence in een meta-analyse op een rijtje en berekenden dat mensen die veel chocolade eten 37% (95%-BI 10-56%) minder kans hebben op hart- en vaatziekten en 29% (95%-BI 2-48%) minder kans op een beroerte dan mensen die weinig verorberen. Daarmee is chocola net zo gezond als een statine. Betekent dit nu dat dokters voortaan net zo goed chocola kunnen voorschrijven als statines of dat we het eten van een fikse portie daags moeten toevoegen aan de vigerende dieetadviezen? Helaas blijkt de zaak nog niet geheel in kannen en kruiken. De bevindingen berusten geheel en al op cohortonderzoek waarbij groepen mensen langdurig vervolgd werden. Hoewel er in de onderzoeken gecorrigeerd werd voor leeftijd en diverse andere variabelen zoals sexe, BMI, fysieke activiteit, roken, dieetfactoren inclusief koffieconsumptie, opleidingsniveau en soms ook geneesmiddelengebruik, blijft de kans aanwezig dat de gezondheidswinst niet rechtstreeks door de chocolade wordt veroorzaakt. Al met al wordt het tijd voor een heuse randomized controlled trial. Zou een multinational als het Nestléconcern niet bereid zijn hiervoor de noodzakelijke subsidies en chocola te verstrekken? Tjerk Wiersma

Bladnaam:
Tijdschrift voor praktijkondersteuning 2011, nummer 6

Literatuurverwijzingen:

1Buitrago-Lopez A, et al. Chocolate consumption and cardiometabolic disorders: systematic review and meta-analysis. BMJ 2011;343:d4488.