Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Betrokken patiënt actiever en beter ingesteld

redactie

Zorg voor patiënten met een chronische ziekte zoals diabetes vraagt een goede afstemming tussen zorgverlener en patiënt. Het slagen van een behandeling is immers mede afhankelijk van de patiënt. Uit Texaans onderzoek blijkt dat als zorgverleners patiënten meer betrekken bij de behandeling, patiënten actiever aan de behandeling gaan deelnemen. Dat leidt tot betere therapietrouw met als gevolg daling van de HbA1C en het LDL-cholesterolgehalte. Daalt ook de systolische bloeddruk? 

Van de deelnemende patiënten met diabetes mellitus type 2 uit 5 eerstelijns praktijken, vulden er 166 een vragenlijst in; een respons van 70%. De patiënten in deze praktijken werden begeleid door praktijkondersteuners en physician assistants. Alle deelnemers kregen 2 vragenlijsten met 12 maanden tussenpoos. Beide keren brachten de onderzoekers in kaart hoezeer de zorgverlener de patiënten betrok bij de behandeling, en hoezeer de patiënten zich lieten betrekken bij de behandeling door actief vragen te stellen tijdens het consult. Bovendien brachten de onderzoekers in kaart hoe het zat met de therapietrouw. De onderzoeksresultaten laten zien dat patiënten actievere partners van de zorgverleners worden door ze te betrekken bij de behandeling. Ze zijn dan meer therapietrouw, wat zorgt voor betere gezondheidsparameters. Na 12 maanden liet een significant aantal proefpersonen inderdaad daling zien van het HbA1C en het LDL-cholesterolgehalte, maar niet van de systolische bloeddruk. Dat kan volgens de onderzoekers betekenen dat therapietrouw alleen misschien niet voldoende is voor een betere bloeddruk. Maar het kan ook aan de zorgverlener liggen: die verhoogt de medicatie misschien niet, omdat de patiënt dat niet wil. De patiënt als gesprekspartner kan dus ook zijn minder goede kanten hebben. Uit het onderzoek blijkt niet dat betrokkenheid van de patiënt bij de behandeling de beste manier is om betere gezondheidsparameters te krijgen. Er is immers niet gewerkt met een controlegroep. Wel kun je dezelfde conclusie trekken als in eerdere onderzoeken: actievere deelname van de patiënt leidt tot verbetering van therapietrouw en betere eindpunten van HbA1C en LDL. De benodigdheden zijn: bereidwilligheid, goede communicatieve vaardigheden en natuurlijk de nodige tijd. Compliance blijkt een succesfactor, ook al leidt dit soms tot een andere behandeling dan die wij in gedachten hadden…

Annette van Vliet

Bladnaam:
Tijdschrift voor praktijkondersteuning 2011, nummer 1

Literatuurverwijzingen:

1Parchman ML, et al. Participatory decision making, patient activation, medication adherende, and intermediate clinical outcomes in type 2 diabetes: a STARNet study. Ann Fam Med 2010;8:410-7.