Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Antwoorden

redactie

1. Juist.

Anemie is een voor leeftijd en geslacht te laag Hb.
Referentiewaarden voor volwassenen:
mannen: 8,5-11 mmol/l
vrouwen: 7,5-10 mmol/l

2. Onjuist.

Bij vrouwen na de menopauze en bij mannen is ijzergebreksanemie vaak het gevolg van chronisch bloedverlies in het maag-darmkanaal. Het bloedverlies veroorzaakt ijzergebrek, waardoor minder Hb wordt aangemaakt. Gebrekkige inname van verse groenten en fruit is vrijwel nooit een oorzaak.

3. Onjuist.

Als in de huisartsenpraktijk naar aanleiding van een consult of verzoek alleen een Hb-bepaling nodig is, wordt het Hb meestal bepaald in capillair bloed verkregen met een vingerprik. In de meeste praktijken gebeurt dit met de HemoCue® (producent: HemoCue AB, Ängelholm, Zweden). Bij een vrouw met hevig menstrueel bloedverlies en een anemie wordt aanvullend onderzoek niet aanbevolen omdat de huisarts er in eerste instantie van uit kan gaan dat ijzergebrek de oorzaak is van de anemie. In alle andere gevallen wordt aanbevolen aanvullende laboratoriumbepalingen aan te vragen.

4. Onjuist.

5. Juist.

6. Onjuist.

Laat de ijzerpreparaten bij voorkeur op een lege maag innemen. Adviseer bij het ontstaan van maag-darmklachten inname na de maaltijd, of met een lagere frequentie of een lagere dosis per (frequentere) inname. Daarna wordt zo nodig geleidelijk de dosis en/of de frequentie opgehoogd.
Melk en thee verminderen de resorptie van ijzer. Vitamine C (bijvoorbeeld in de vorm van sinaasappelsap of een kiwi) bevordert de resorptie.
Uitblijven of te traag herstel van de Hb-concentratie kan samenhangen met interactie met andere geneesmiddelen zoals tetracyclines, antacida, H2-receptorantagonisten, protonpompremmers en calciumzouten.

7. Onjuist.

In geval van een vitamine B12-deficiëntie schrijft de huisarts bij volwassenen oraal vitamine B12 voor in de vorm van cyanocobalamine 1000 microg 1 dd, ook in geval van bekende opnameproblemen, bijvoorbeeld ten gevolge van een inflammatoire darmziekte of darmresectie.

8. Juist.

9. Onjuist.

Vloeibare preparaten kunnen een verkleuring van het gebit veroorzaken. Dat is te voorkomen door de vloeistof in te nemen via een rietje, zodat de oplossing achter in de keel terechtkomt en meteen kan worden doorgeslikt.
Bruistabletten zouden minder maag-darmklachten veroorzaken, maar dat is (nog) niet in vergelijkend onderzoek aangetoond. Deze tabletten kunnen eveneens tandverkleuring veroorzaken.

10. Juist.

Behandeling met metformine is geassocieerd met een verhoogde kans op vitamine B12-deficiëntie (zie de NHG-Standaard Diabetes mellitus type 2). Metformine verstoort de absorptie van vitamine B12 in het ileum
De absorptie van het vitamine B12-intrinsic factor-complex is onder meer afhankelijk van de calciumconcentratie in de cellen in het ileum. Metformine heeft invloed op de calciumconcentratie in de cellen. Daardoor neemt ook de opname van vitamine B12 af.

Bladnaam:
Tijdschrift voor praktijkondersteuning 2014, nummer 5

Literatuurverwijzingen: