Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Antwoorden

redactie

1. Juist.

Bij bacteriurie (positieve nitriettest, dipslide of kweek) met klinische verschijnselen is sprake van een urineweginfectie. Toch is urineonderzoek niet altijd nodig. Een van de kernboodschappen van de herziene NHG-Standaard Urineweginfecties: overweeg bij een gezonde, niet zwangere vrouw die eerder een geobjectiveerde urineweginfectie heeft gehad, die de klachten herkent waarbij de klachten niet langer dan een week bestaan en die geen fluorklachten of verhoogd soa-risico heeft, om urineonderzoek achterwege te laten vanwege de hoge voorafkans op een urineweginfectie. Vrouwen die herhaaldelijk een urineweginfectie hebben doorgemaakt, blijken in staat adequaat een recidief te herkennen.

2. Juist.

De incidentie van cystitis in de huisartsenpraktijk is hoog: bij vrouwen rond de 70 en bij mannen bijna 10 per 1000 patiënten per jaar.

3. Juist.

Deze wijziging in het medicamenteuze beleid is een van de belangrijke wijzigingen in de herziene standaard. Bij (recidiverende) urineweginfecties is het advies: veel drinken, de blaas goed leeg plassen en bij aandrang de mictie niet uitstellen. Bij gezonde, niet-zwangere vrouwen kan dan 48 uur afgewacht worden met eventueel een uitgesteld antibioticumrecept, aangezien bij hen een urineweginfectie vaak vanzelf binnen een week geneest.

4. Juist, maar onvolledig.

Dit geldt tevens voor patiënten met een verblijfskatheter, bestaande afwijkingen aan nieren of urinewegen en andere.

5. Onjuist.

Bij een blaasontsteking horen plaatselijke klachten zoals pijnlijk, branderig of vaker plassen met kleine beetjes en loze aandrang. Als er ook weefselinvasie is – voorheen werd dit een gecompliceerde urineweginfectie genoemd -, is er sprake van verdere uitbreiding van de ontsteking en zijn er meer en andere klachten.

6. Juist.

7. Onjuist.

Let op: bij patiënten met diabetes mellitus en ouderen komt vaker asymptomatische bacteriurie voor en bij diabeten komen ook symptomatische urineweginfecties vaker voor.

8. Onjuist.

De behandeling kan wel snel starten maar pas na urineafname voor een kweek:

[[img:373]]

Dus niet wachten op de kweekuitslag. Adviseer ruime vochtinname en laat bij verergering van de klachten direct contact opnemen met de (dienstdoende) huisarts.

9. Onjuist.

Zowel de kuur nitrofurantoïne als de kuur trimethoprim moeten bij deze risicogroepen zeven dagen duren in plaats van vijf. Verder is bij zwangere vrouwen een kuur amoxicilline/clavulaanzuur van vijf dagen de tweede keus.

10. Onjuist.

Volgens de herziene standaard is het advies gewijzigd: controle is alleen nodig als de klachten niet verdwenen zijn.

Bladnaam:
Tijdschrift voor praktijkondersteuning 2013, nummer 6

Literatuurverwijzingen:

1Van Pinxteren B, Knotterus B,Geerlings S, Visser I, Klinkhamer S, Van der Weele G, et al. NHG-Standaard Urineweginfecties. www.nhg.org