Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Antwoorden

redactie

1

. Juist

2

. Onjuist

Van de mannen rookte in 2011 27% en van de vrouwen 23%. Het percentage rokers is beduidend lager onder volwassenen ouder dan 65 en jongeren. Van de jongeren (10 tot en met 19 jaar) rookte 20% regelmatig in 2011.
www.stivoro.nl

3

. Onjuist

4

. Juist

5

. Juist

Sterfte die aan roken is gerelateerd wordt in de Verenigde Staten in circa 31% van de gevallen veroorzaakt door hart- en vaatziekten, in 28% door longkanker, in 23% door COPD en astma, in 8% door andere kanker dan longkanker, en in de resterende 10% door andere oorzaken. Door de blootstelling aan omgevingstabaksrook neemt het risico op longkanker met circa 20% toe ten opzichte van mensen die niet aan tabaksrook worden blootgesteld. De kans op coronaire hartziekten ligt voor niet-rokers die samenleven met een roker ongeveer 20-30% hoger dan voor niet-rokers die samenleven met een niet-roker. De schade die roken aanricht is gerelateerd aan zowel het aantal gerookte sigaretten als het aantal jaren dat men gerookt heeft, maar van deze factoren heeft de duur van het roken de meeste invloed.

6

. Onjuist

7

. Onjuist

8

. Juist

Symptomen van stoppen met roken ontstaan 2 tot 12 uur na stoppen, met een piek na 1 tot 3 dagen, en duren gemiddeld 3 à 4 weken. De psychische afhankelijkheid van nicotine (craving) houdt echter veel langer aan en is moeilijk te doorbreken. Ook na jarenlange onthouding kan de voormalige roker (bijvoorbeeld bij stress) weer snel in de oude gewoonte vervallen.

9

. Juist

Stoppen met roken leidt geregeld tot gewichtstoename. De gemiddelde gewichtstoename verschilt sterk in individuele onderzoeken, maar komt gemiddeld uit tussen de 2,5 en de 6 kilo; mogelijk is de hoogste schatting juister dan de lagere.

Bladnaam:
Tijdschrift voor praktijkondersteuning 2012, nummer 5

Literatuurverwijzingen:

1Chavannes NH, Kaper J, Frijling BD, Van der Laan JR, Jansen PWM, Guerrouj S, et al. NHG-Standaard Stoppen met roken. www.nhg.org.