Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Antwoorden

redactie

De antwoorden zijn als juist/onjuist geformuleerd.

1

.Juist

De diagnose inspanningsastma kan meestal door een goede anamnese gesteld worden. De symptomen zijn dezelfde als bij een astma-exacerbatie: dyspnoe, piepen, beklemde ademhaling en hoesten. Ook kan pijn op de borst voorkomen. Meestal treden de klachten op na inspanning, zelden tijdens inspanning. Inspanningsgebonden klachten bij kinderen met astma kunnen ook het gevolg zijn van een conditieachterstand. Vaak treden de klachten dan op tijdens inspanning en zijn er geen astmatische verschijnselen als piepen of hoesten, maar alleen benauwdheid en snelle ademhaling als gevolg van verzuring.

2

.Juist

3

.Juist

Door training kan de cardiovasculaire conditie verbeteren. Op zich vermindert een goede cardiovasculaire conditie de bronchiale hyperreactiviteit voor inspanning niet. Een goede conditie is echter wel voordelig omdat het de drempel voor inspanningsastma naar een hoger belastingsniveau tilt, zodat kinderen in het dagelijks leven hier minder snel last van hebben.
Bij inspanningsastma leidt de snelle mondademhaling die bij intensieve inspanning ontstaat tot afkoeling en uitdroging van het slijmvlies, tot diep in de luchtwegen. Dit kan de doorbloeding van de luchtwegwand verminderen en leiden tot een uitstoot van inflammatoire mediatoren, als er inflammatoire veranderingen zijn van de luchtwegwand ter plaatse. Na inspanning – als de ademhaling rustig wordt – treedt een versterkte doorbloeding met snelle opwarming van de luchtwegen op, wat leidt tot stuwing van bloed, zwelling van de luchtwegwand en vernauwing van de luchtwegen. Een warming-up en een cooling-down respectievelijk vóór en na inspanning voorkomt een snelle afkoeling en uitdroging van de luchtwegen tijdens inspanning en een snelle opwarming na inspanning. In de praktijk biedt dit een goede bescherming tegen inspanningsastma.

4

.Onjuist

5

.Onjuist

Door inspanning uitgelokte astmatische symptomen (inspanningsastma) treden zeer frequent op bij kinderen met astma. Circa 40-90% van deze kinderen heeft last van inspanningsastma. Daarentegen heeft ongeveer 40% van de kinderen met aangetoond inspanningsastma geen andere symptomen van astma.

6

.Juist

Een goede behandeling van allergische rhinitis heeft een gunstige invloed op inspanningsastma. Behandeling verbetert de doorgankelijkheid van de neus waardoor de ingeademde lucht beter wordt verwarmd, bevochtigd en gefilterd. Dit vermindert de prikkel voor inspanningsastma.

7

.Onjuist

Medicamenteuze behandeling bij inspanningsastma bestaat uit het inhaleren van bronchusverwijders vóór inspanning en onderhouds-inhalatiesteroïden om de bronchiale hyperreactiviteit voor inspanning te reduceren. Als astma echter alleen bij inspanning optreedt, is het de vraag of het wel wenselijk is om te starten met onderhouds-inhalatiesteroïden.

8

.Onjuist

Ook bij optimale medicamenteuze en niet-medicamenteuze therapie lukt het vaak niet volledige bescherming tegen inspanningsastma in het dagelijkse leven van kinderen te bereiken. Een actief schoolgaand kind heeft vele inspanningsmomenten per dag en het is ondoenlijk een bronchusverwijder voor elke lichamelijke inspanning te geven.
Herkenning van inspanningsastma bij kinderen is van groot belang, omdat kinderen zich een inactief leefpatroon eigen maken (computerspelletjes doen, vaste keeper zijn) dat een normale fysieke en psychosociale ontwikkeling in de weg staat.

Bladnaam:
Tijdschrift voor praktijkondersteuning 2010, nummer 5

Literatuurverwijzingen:

1Thio BJ. Kinderen met inspanningsastma. Huisarts Wet 2003;46:153-4.
2Bindels PJE, Van der Wouden JC, Ponsioen BP, Brand PLP, Salomé PL, Van Hensbergen W, et al. NHG-Standaard Astma bij kinderen. www.nhg.org. Geraadpleegd in juni 2010.
3www.astmafonds.nl/astmakids