Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Achtergronden diabetes mellitus type 2

Redactie NHG/BSL

Doelgroep Professionals die zorg verlenen aan mensen met diabetes mellitus type 2 of in hun werk met deze doelgroep te maken hebben. Niet-professionals met enige medische basiskennis en bijzondere interesse in diabetes type 2.

Inhoud Het boek start uitvoerig met achtergronden van diabetes mellitus type 2. Uiteraard de fysiologie en epidemiologie, maar ook de verschillende verschijningsvormen en erfelijkheid. Het boek vervolgt op structurele wijze met diagnostiek, behandeling en streefdoelen, de verschillende medicatieopties en de chronische en cardiovasculaire complicaties. Ook gaat de aandacht uit naar bijzondere omstandigheden, zoals sport en reizen, en speciale groepen, waaronder ouderen. Het boek sluit af met een hoofdstuk over de opzet van (keten)zorg en de psychologische en maatschappelijke aspecten van leven met diabetes.

Oordeel/bespreking De meesten onder ons zijn waarschijnlijk wel bekend met de boeken Protocollaire diabeteszorg. Dit boek biedt verdere verdieping en verbreding. Het is geen praktisch naslagwerk voor tijdens je dagelijkse bezigheden, maar het biedt veel informatie om je begrip en kennis van de aandoening te testen en verder uit te breiden.
Het boek is logisch opgebouwd en de hoofdstukken zijn overzichtelijk ingedeeld. Daardoor is het makkelijk om gericht bepaalde informatie na te lezen en andere informatie voor dat moment over te slaan.
Wat ik jammer vind is dat de foto-illustraties soms oubollig aandoen en weinig variatie kennen. De voorkant van het boek zet daarin al de trend. Hier had best iets meer creativiteit toegepast kunnen worden. Elk hoofdstuk begint weer met een traditioneel plaatje van een patiënt met zorgverlener.
Maar het boek is een absolute must voor elke praktijkondersteuner/praktijkverpleegkundige. Ook lijkt het me uitermate geschikt als opleidingsboek. Ik geef dan ook de maximale waardering van 5 sterren.

Annemieke de Jong

Waardering *****

* zeer matig
** matig
*** aardig
**** goed
***** topper!

Bladnaam:
Tijdschrift voor praktijkondersteuning 2015, nummer 6

Literatuurverwijzingen: