Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

100e NHG-Standaard in H&W 9

redactie

Tjard Schermer en zijn mede-onderzoekers bekeken de accuraatheid en precisie van 49 spirometers in Nederlandse huisartsenpraktijken. Conclusie: veel spirometers meten iets te hoge FVC- en FEV1-waarden en sommige apparaten vertonen aanzienlijke meetfouten. Zij pleiten voor betere controle. Turbinespirometers lijken accurater en preciezer te zijn dan pneumotachografen.
Steeds meer partijen bieden de CRP-sneltest aan de huisarts aan als hulpmiddel bij het selecteren van de juiste patiënt met acute hoest voor behandeling met antibiotica. Om het kaf van het koren te scheiden is het belangrijk een goed kwaliteitssysteem voor de CRP-sneltest (en andere point of care-tests) te ontwikkelen. Dat blijkt goed te lukken als huisartsenpraktijken samenwerken met een geaccrediteerd laboratorium.
Functionele buikpijn bij kinderen is een veelvoorkomend en lastig probleem waarvoor huisartsen vaak geen onderliggende oorzaak vinden. Het heeft een grote impact op het welzijn en functioneren van het kind. Het schoolverzuim is hoog. Vijftien tot 44% van de kinderen met functionele buikpijn heeft ook angstklachten of een depressie. Toch is er onvoldoende bewijs dat er een relatie is tussen psychische problemen en functionele buikpijn. Psychische problemen van de ouders voorspellen het ontstaan van functionele buikpijn bij hun kind.
Verder in deze H&W uiteraard ruim aandacht voor de 100e NHG-Standaard Buikpijn bij kinderen met commentaren van Jako Burgers en Jannes van Everdingen.

COPD-zorg

In de oktober-uitgave van H&W aandacht voor de zorg voor COPD-patiënten. Nijmeegse onderzoekers vergeleken drie ver-schillende zorgvormen: gebruike-lijke zorg van de huisarts, regelmatige controles door de praktijkondersteuner en zelfmanagement. Honderdtachtig COPD-patiënten werden over deze drie zorgvormen verdeeld. De groep die de gebruikelijke zorg kreeg ervaart meer persoonlijke continuïteit dan de COPD-patiënten in de andere groepen. De ervaren continuïteit van zorg door het team van hulpverleners in de huisartsenpraktijk verschilde echter niet tussen de drie zorgvormen.
Uit een onderzoek naar palliatieve sedatie blijkt onder meer dat artsen palliatieve sedativa niet alleen op geleide van onbehandelbare klachten toedienen, maar ook rekening houden met de wensen en behoeften van de patiënt en zijn naasten. In Nederland wordt palliatieve sedatie toegepast bij 12,3% van de patiënten in de stervensfase. Artsen hanteren 2 benaderingen bij continue palliatieve sedatie: starten met oppervlakkige sedatie en deze zo nodig verdiepen, of direct diepe sedatie geven.
Bertien Hart en mede-auteurs raden aan om alle diabetespatiënten die metformine gebruiken elke drie jaar te screenen op een vitamine-B12-deficiëntie. Van metformine is bekend dat het een vitamine-B12-deficiëntie kan veroorzaken met ernstige en soms irreversibele gevolgen. Een stoornis in de opname van vitamine B12 is meestal niet direct merkbaar. Een vitamine-B12-tekort is met bloedonderzoek relatief eenvoudig vast te stellen en de behandeling (suppletie) is gemakkelijk en goedkoop.
De NHG-Standaard Fractuurpreventie is de tweede herziene versie van de NHG-Standaard Osteoporose. Een van de belangrijkste punten in deze standaard is dat een wervelfractuur en een recente niet-wervelfractuur (korter dan 2 jaar geleden) de belangrijkste risicofactoren voor een volgende fractuur zijn. Verder zijn leeftijd, ondergewicht, verhoogd valrisico en een ouder met een heupfractuur de belangrijkste risicofactoren voor een eerste fractuur. Om het risico op een (volgende) fractuur mede te bepalen kan beeldvormende diagnostiek en soms aanvullend bloedonderzoek worden ingezet. Anders dan in de NHG-Standaard Osteoporose is dat de botmineraaldichtheid (BMD) uitsluitend aan de hand van de T-score wordt bepaald. De Z-score wordt niet meer gebruikt.
Meer weten over H&W? Kijk ook eens op www.henw.org.

Waardering: **/***

* = een zeer matig boek dat je zeker niet hoeft aan te schaffen
** = een matig boek dat je een keer kunt doorkijken, maar zelf niet hoeft te hebben
*** = een aardig boek: probeer het te lezen en overweeg of je het aanschaft
**** = een goed boek dat je zeker moet lezen en het aanschaffen waard is
***** = een topper die niet mag ontbreken in je boekenkast!

Bladnaam:
Tijdschrift voor praktijkondersteuning 2012, nummer 5

Literatuurverwijzingen: