Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Wetenschappelijke claims betrouwbaar

redactie

In geneesmiddelenadvertenties wordt vaak verwezen naar onderzoek om de werking van de middelen wetenschappelijk te onderbouwen. Hoe betrouwbaar zijn deze verwijzingen? Daar verrichtten tweedejaars studenten geneeskunde van het LUMC onderzoek naar.

De studenten includeerden alle advertenties uit de jaargangen 2006 en 2007 van het Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde en het Pharmaceutisch Weekblad met minimaal één wetenschappelijk onderbouwde uitspraak over de werkzaamheid van een geneesmiddel. Ze beoordeelden de geneesmiddelenreclames aan de hand van vragenlijsten naar kwaliteit en validiteit. De vragenlijst was samengesteld uit de Users’ Guides to the Medical Literature en de Delphi-vragenlijst. Er werd kritisch bekeken of de claims die de fabrikant doet over de werking van het middel, overeen kwam met het onderzoek waarnaar in de advertentie werd verwezen. Daarnaast keken de studenten naar de methodologische kwaliteit van het onderzoek waarnaar werd verwezen. Het bleek dat de onderzochte geneesmiddelenreclames matig wetenschappelijk onderbouwd waren. De kwaliteits- en validiteitsscores van de twee tijdschriften werden vergeleken: de uitslagen verschilden onderling niet veel. Gemiddeld waren in beide tijdschriften 15% van de advertenties valide en was 35% van de gerefereerde onderzoeken van goede methodologische kwaliteit. Advertenties worden geplaatst door de farmaceutische industrie. Zij bepalen zelf welke referenties worden gebruikt en de referenties die zij opgaven, bleken niet altijd beschikbaar en/of betrouwbaar. De interpretatie van betrouwbaarheid van een geneesmiddelenreclame blijft dus de verantwoordelijkheid van de lezer en voorschrijver van geneesmiddelen. (Annette van Vliet)

Bladnaam:
Tijdschrift voor praktijkondersteuning 2012, nummer 2

Literatuurverwijzingen:

1Van Eeden AE, et al. Geneesmiddeladvertenties in het NTvG en het Pharmaceutisch Weekblad: niet altijd evidencebased. Ned Tijdschr Geneeskd 2012;156:A3999.