Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Vraag over vitamine B12

Redactie NHG/BSL

In “Weet je dit” van TPO nummer 5 uit 2014, wordt in vraag 10 gezegd dat vitamine B12
standaard gecontroleerd moet worden bij metforminegebruikers.1 Dat is toch niet volgens de NHG-Standaard? Ik heb begrepen dat dit alleen bij (vermoeidheids)klachten gecontroleerd moet worden.

Antwoord

U heeft gelijk. Mijn antwoord in de kennistoets was gebaseerd op de noten in de recente NHG-Standaard Anemie (2014). In noot 7 staat: ‘Metformine: behandeling met metformine is geassocieerd met een verhoogde kans op vitamine B12-deficiëntie (zie de NHG-Standaard Diabetes mellitus type 2). (…).’
Deze noot 7 is gebaseerd op de NHG-Standaard Diabetes mellitus type 2 (2013). In de hoofdtekst van deze laatste standaard staat: ‘Er bestaan op dit moment te weinig bewijzen om een goed advies te geven aangaande de noodzaak voor het controleren van de vitamine-B12 -spiegel bij metforminegebruik, noch voldoende bewijzen betreffende de medicamenteuze aanpak van een bij metforminegebruik vastgesteld vitamine-B12-tekort bij een verder normaal Hb en normale MCV.’
Het NHG-Standpunt Diagnostiek Vitamine B12-tekort van september 2014 is daarin duidelijker. Dat adviseert een vitamine-B12-bepaling te doen bij niet-microcytaire bloedarmoede en neurologische symptomen, in het bijzonder gevoelsstoornissen en verstoorde coördinatie van bewegingen; en over het algemeen als er klachten zijn die mogelijk door vitamine B12-tekort veroorzaakt kunnen worden.
Metforminegebruik kan bij een aantal patiënten een verlaagde vitamine-B12-spiegel veroorzaken, maar dat wil nog niet zeggen dat je altijd de vitamine-B12-spiegel moet laten controleren. Dat doe je pas als er klachten zijn die mogelijk wijzen op vitamine-B12-tekort.

Tonny Borger-de Jager, praktijkverpleegkundige te Zwolle, Wilma Spinnewijn

Bladnaam:
Tijdschrift voor praktijkondersteuning 2015, nummer 1

Literatuurverwijzingen:

1Weet je dit? Vragen. Tijdschrift voor praktijkondersteuning 2014;9:145.