Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Rokers en COPD

Redactie NHG/BSL

Naar aanleiding van een vraag van praktijkondersteuner Angèle de Wijk over vragen 2 en 5 in de rubriek ‘Weet je dit? in aflevering 1 van Tijdschrift voor praktijkondersteuning (pagina’s 12 en 27), blijken twee antwoorden niet juist te zijn.
Vraag 2: Het percentage rokers dat COPD ontwikkelt, is 15 tot 20% en niet 50%. Waarschijnlijk zijn er meer oudere rokers met COPD. Het gaat dan om patiënten bij wie om meerdere redenen de diagnose COPD (nog) niet is gesteld.
Vraag 5: Het antwoord op de vraag of de genoemde spirometrie-uitslagen passen bij COPD GOLD I, moet ‘juist’ zijn in plaats van ‘onjuist’. In de opgave staan zowel de uitslagen van de pre- als van de post-test. De uitslagen van de pre-test (de eerste twee rode gedachtestreepjes) passen bij GOLD II (FEV1/FVC 68% en FEV1 75% van voorspelde waarde). De uitslag van de post-test (derde gedachtestreepje, toename FEV1 na bronchusverwijding 10%) past bij GOLD I. Omdat de GOLD-classificatie op grond van de post-test wordt gesteld, gaat het hier dus om een GOLD I-classificatie.

Bladnaam:
Tijdschrift voor praktijkondersteuning 2011, nummer 3

Literatuurverwijzingen: