Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Rokers en COPD

redactie

Naar aanleiding van een vraag van praktijkondersteuner Angèle de Wijk over vragen 2 en 5 in de rubriek ‘Weet je dit? in aflevering 1 van Tijdschrift voor praktijkondersteuning (pagina’s 12 en 27), blijken twee antwoorden niet juist te zijn.
Vraag 2: Het percentage rokers dat COPD ontwikkelt, is 15 tot 20% en niet 50%. Waarschijnlijk zijn er meer oudere rokers met COPD. Het gaat dan om patiënten bij wie om meerdere redenen de diagnose COPD (nog) niet is gesteld.
Vraag 5: Het antwoord op de vraag of de genoemde spirometrie-uitslagen passen bij COPD GOLD I, moet ‘juist’ zijn in plaats van ‘onjuist’. In de opgave staan zowel de uitslagen van de pre- als van de post-test. De uitslagen van de pre-test (de eerste twee rode gedachtestreepjes) passen bij GOLD II (FEV1/FVC 68% en FEV1 75% van voorspelde waarde). De uitslag van de post-test (derde gedachtestreepje, toename FEV1 na bronchusverwijding 10%) past bij GOLD I. Omdat de GOLD-classificatie op grond van de post-test wordt gesteld, gaat het hier dus om een GOLD I-classificatie.

Bladnaam:
Tijdschrift voor praktijkondersteuning 2011, nummer 3

Literatuurverwijzingen: