Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Vingers in de onderzoekspap

redactie

Dat geeft te denken… is de bewijsgrond voor onze diabetesbehandeling wel zo integer en onafhankelijk als we zouden willen? Hoe groot is de invloed van de farmaceutische industrie op onze behandelkeuzes?
En als de farmaceutische industrie een vinger in de pap heeft als het gaat om onderzoek naar diabetesbehandeling, hoe zit dat dan op andere terreinen?
In het geval van het diabetesonderzoek bleek dat 11 auteurs verantwoordelijk zijn voor 10% van onze bewijsgrond. Al deze 11 auteurs hadden op enigerlei manier banden met de farmaceutische industrie.
Een verontrustende gedachte. Hier moeten we iets aan doen. Onderzoek zou onafhankelijk moeten zijn. Sterker nog, elke schijn van het tegendeel moet worden weggenomen. Dat kan alleen als de farmaceutische industrie geen banden heeft met onderzoek waarop wij onze richtlijnen baseren. Een utopie? Wat mij betreft de enige weg naar echt betrouwbare bewijsgrond. Een kostbare weg, dat wel.

Paola Gerritsen

Bladnaam:
Tijdschrift voor praktijkondersteuning 2015, nummer 5

Literatuurverwijzingen:

1Holleman F, et al. Productivity of authors in the field of diabetes: bibliographic analysis of trial publications. BMJ 2015;350:h2368.