Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Verbeter de zorg, begin bij jezelf

redactie

Change Day begon vorig jaar in Engeland. Meer dan 400.000 professionals uit de zorg lieten toen aan elkaar weten waar ze voor staan en deden een persoonlijke belofte om de patiëntenzorg te verbeteren. Het werd een enorm succes met dit jaar meer dan een verdubbeling van het aantal beloftes.
In Nederland kent Change Day inmiddels ook navolging, op initiatief van Zorginstituut Nederland. In aanloop naar 26 juni deden vele zorgprofessionals een belofte op de site www.changedaynederland.nl. Met deze belofte lieten zij zien wat zij zelf deden om de zorg te verbeteren. Door het delen van deze belofte inspireerden zij ook anderen.
Op de dag van de verpleging, 12 mei, riepen verpleegkundigen hun collega’s op om ook een bijdrage te leveren aan Change Day.
De kracht van de beweging beperkt zich uiteraard niet tot deze ene dag. Het nakomen van je eigen belofte maakt al verschil. Hoe meer zorgprofessionals dit doen, hoe groter het effect. En laat je vooral ook inspireren door de beloftes van je collega’s. Je kunt deze lezen op de eerder genoemde site. Of je kijkt op de Engelse site www.changeday.nhs.uk.
Enkele mooie voorbeelden: ‘Ik beloof dat ik voor mijn patiënten zorg zoals ik voor mijn moeder, mijn vader, mijn geliefde zou zorgen.’ En: ‘Ik beloof dat ik mijn cliënten aan het lachen krijg, ook op de moeilijke dagen.’ Of: ‘Ik zorg ervoor dat ik luister naar wat voor de ander belangrijk is.’
Volgend jaar is er weer een nieuwe Change Day. Hoe mooi zou het zijn als praktijkondersteuners daarbij flink vertegenwoordigd zijn? Bij deze ‘beloof’ ik jullie dat TPO tijdig een oproep plaatst om een bijdrage te leveren.

Annemieke de Jong

Bladnaam:
Tijdschrift voor praktijkondersteuning 2014, nummer 4

Literatuurverwijzingen: