Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Verband jicht en diabetes type 2

Redactie NHG/BSL

Er bestaat een verband tussen de ziekten jicht en diabetes type 2, zo blijkt uit nieuw onderzoek dat is gepubliceerd in Annals of the Rheumatic Diseases.  

Uit een eerder onderzoek bleek al een verband tussen diabetes type 2 en jicht bij mannen met een verhoogd risico op hart- en vaatziekten. Binnen dit nieuwe Britse onderzoek werd bekeken of deze effecten voor iedereen gelden. De gegevens van ruim 35.000 volwassenen van 20 jaar of ouder met jicht zijn in het onderzoek meegenomen. Daarnaast zijn ook gegevens van 100.000 gezonde controlepersonen bestudeerd.
Patiënten met jicht kregen tijdens het vijf jaar durende onderzoek relatief vaak de diagnose diabetes type 2. Voor vrouwen was dit verband nog sterker: 10,1 op de 1000 vrouwen met jicht kreeg de ziekte, tegenover 5,6 op de 1000 zonder jicht. Jicht lijkt het risico op diabetes bij vrouwen dus te verdubbelen.
De meeste jichtpatiënten zijn mannen die gemiddeld 62 jaar waren toen ze de diagnose jicht kregen. Vrouwen kregen de diagnose gemiddeld op 67-jarige leeftijd.
De onderzoekers benadrukken dat het een observationeel onderzoek is en dat het dus niet gaat om een oorzakelijk verband. Wel laat het onderzoek een duidelijke samenhang zien tussen jicht en diabetes type 2. Dit wordt mogelijk veroorzaakt door de continue aanwezigheid van ontstekingen in het lichaam die met jicht gepaard gaan. Het kan ook zijn dat gezamenlijke risicofactoren het verband verklaren.
Annette van Vliet

Bladnaam:
Tijdschrift voor praktijkondersteuning 2015, nummer 1

Literatuurverwijzingen:

1
Young Hee Rho, et al. Independent impact of gout on the risk of diabetes mellitus among women and men: a population-based, BMI-matched cohort study. Ann Rheum Dis 2014; October 2. Doi:10.1136/annrheumdis-2014-205827.