Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Twee vragen

redactie

Ik ben een trouwe lezer van het blad en ik reageer op het artikel ‘Perifeer arterieel vaatlijden’ van Andrew Oostindjer en Aafke Snoeijen (Tijdschrift voor praktijkondersteuning 2014;1:8). Ik vraag me af waarom een patiënt bij een enkel-arm-index twee uur van te voren niet mag roken.
Daarnaast heb ik ook een vraag over het artikel in de rubriek Euvels ‘Witte vlekken of strepen in de nagels’ (Tijdschrift voor praktijkondersteuning 2014;2:45). Komt dit vaker voor bij patiënten met reuma? De reumatoloog was er niet mee bekend, maar het valt mij op bij patiënten met reuma. Is het misschien een bijwerking van de reumamedicatie MTX?

Antwoord

Dag Henny, bedankt voor je reactie. Voor de zekerheid heb ik contact opgenomen met HartVaatHag-arts Andrew Oostindjer en hij bevestigt dat de patiënt vanaf 2 uur voor het bepalen van de enkel-arm-index niet mag roken omdat roken een vaatvernauwend effect heeft.
Over je tweede vraag: ik kon bij het NHG geen literatuur vinden waarin staat beschreven dat witte vlekken of witte strepen (waaronder lijnen van Mees) in nagels vaker voorkomen bij patiënten met reuma. Toch worden lijnen van Mees wel met systemische ziekten geassocieerd (en daarnaast ook met chemotherapie en intoxicaties). Citaat uit een artikel van Richir en Langenhorst: ‘Naast arsenicumintoxicatie is deze afwijkende nagelpigmentatie beschreven bij patiënten met hodgkinlymfoom, carcinoïdtumoren, nierfalen, hartfalen en na chemotherapie’.1
Het Farmacotherapeutisch kompas beschrijft als mogelijke bijwerking van methotrexaat wel: toegenomen pigmentatie van de nagels. Deze bijwerking komt zelden voor (0,01-0,1%) volgens het FK.

Bladnaam:
Tijdschrift voor praktijkondersteuning 2014, nummer 4

Literatuurverwijzingen:

Richir MC, Langenhorst BL. Een vrouw met ‘jaarringen’ op haar nagels. Ned Tijdschr Geneeskd 2011;155:A3437.