Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Twee vragen

redactie

Bedankt voor het artikel over hypertensie.1 Ik heb er twee vragen over. Het ABCD is mij niet geheel duidelijk. Waarom valt een ARB-remmer niet onder de A, dat zou toch veel logischer zijn?
En volgens het Farmaceutisch Kompas geef je enalapril eenmaal per dag, is het toch beter te spreiden naar tweemaal daags?

Marg van Wegen, POH

Antwoord

Het schema geeft niet zozeer de alfabetische volgorde van de verschillende soorten hypertensiemedicatie weer, maar geeft een rangorde weer. ACE-remmers staan niet alleen bovenaan omdat de naam met een A begint, maar ook omdat ACE-remmers over het algemeen eerste keus zijn. De ARB’s zouden onder de A kunnen vallen, omdat alle antihypertensiva qua effect op de bloeddrukdaling gelijkwaardig zijn. Echter vanwege kosten, voldoende wetenschappelijk bewijs en ruime ervaring met ACE-remmers, zijn de ACE-remmers, over het algemeen eerste keus, uitgezonderd dan voor enkele specifieke groepen. Zoals bijvoorbeeld bij mensen van Afrikaanse afkomst (negroïde mensen). ARB’s zijn effectief gebleken, maar komen pas in beeld als er een contra-indicatie is voor ACE-remmers (bijwerkingen of allergieën). Ze zijn ook nog relatief duur. Daarom staan ze in het stappenplan onder de ‘B’. Vooralsnog is geen ruimte voor de combinatie van ACE-remmers en ARB’s. Misschien verandert dat als er nieuwe onderzoeken beschikbaar komen. Ook daarom worden ARB’s in stap 2 geclassificeerd. Als er bewijs komt voor combinatietherapie van ACE-remmers met ARB’s blijft het stappenplan van het ABCD-schema actueel.
En over het tweede deel van de vraag: enalapril eenmaal per dag is afhankelijk van de indicatie en de dosering. Bij hypertensie 1dd 5 mg kun je prima eenmaal daags doseren. Wanneer je hoger moet doseren, bijvoorbeeld 1dd 10 mg, dan heeft 2dd 5 mg de voorkeur. Na inname is de kans op sterke bloeddrukdaling groot. Bovendien is de bloeddruk stabieler en zijn er minder bijwerkingen bij 2dd 5 mg. De halfwaardetijd is ongeveer 11 uur, dus tweemaal daags doseren kan prima. Ook bij hartfalen en asymptomatische linkerventrikeldisfunctie, kan tweemaal daags gedoseerd worden. Bij nierfunctiestoornissen, moet de dosering worden verlaagd, omdat enalapril renaal wordt geklaard.

Ravee Rambharose

Bladnaam:
Tijdschrift voor praktijkondersteuning 2014, nummer 6

Literatuurverwijzingen:

1Rambharose R. Het ABCD bij hypertensie. Tijdschrift voor praktijkondersteuning 2014;9:134-8.