Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Truc voor ‘afvallers’: eet met klein bestek

redactie

Het is al langer bekend dat langzaam eten met kleine hapjes sneller een gevoel van verzadiging geeft dan snel schrokken. Langzaam en goed kauwen is belangrijk voor het stimuleren van het verzadigingsgevoel. Bij snel eten en schrokken heb je het al op voordat je je verzadigd gaat voelen. Door langzaam en met kleine hapjes te eten neemt de behoefte aan meer eten ook eerder af, waardoor de consumptie lager is.
Recent publiceerden voedingsdeskundige Dieuwerke Bolhuis en collega’s van de Wageningen Universiteit het advies om met kleine hapjes te eten na een experiment. Drieënvijftig proefpersonen lunchten ieder zes keer tot ze genoeg hadden. Het enige verschil was dat ze de ene lunchsessie grote slokjes (15 gram) toegediend kregen en de andere sessie kleine (5 gram). Bovendien stond de helft van de keren de televisie aan om gedachteloos dooreten als factor te testen. Zoals verwacht aten de proefpersonen het meest wanneer ze lunchten met grote slokken en de tv aanstond. Namen ze kleine slokjes, dan aten ze zo’n 30% minder, zelfs als ze intussen een filmpje keken.

Aukje van Beek

Bladnaam:
Tijdschrift voor praktijkondersteuning 2013, nummer 2

Literatuurverwijzingen:

1Bolhuis DP, et al. Consumption with large sip sizes increases food intake and leads to underestimation of the amount consumed. PLoS One 2013;23 Jan:10.1371/journal.pone.0053288