Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

‘Tijd heelt alle wonden’

redactie

Soms hoor je jezelf zomaar dingen zeggen tegen anderen die je moeder vroeger tegen jou zei. Of zelfs je oma. Het zijn opmerkingen die troost moeten brengen of die een situatie met grote wijsheid omschrijven. Het tijdschriftdeed een oproep aan haar lezers om de bij hun gebruikelijke uitspraken te verzamelen. Dat leidde tot het artikel: ‘Mijn oma zei altijd: “waar het komt, ligt ook geen matje’ (Onze Taal 2014;4:76-8).

Deze bewuste uitspraak ging overigens over het op tafel zetten van een gerecht dat een beetje mislukt was. Veel van de uitspraken gingen over eten en tafelmanieren (‘Van korstjes, krijg je borstjes’), maar ook over zeuren (‘Alles zal rechtkomen, behalve kromme benen’) en over leven en dood (‘Stik niet liefje, je hebt geld gekost’ en ‘Tussen 60 en 80 is het leven prachtig. Tussen 80 en 100 is het leven bedonderd’).
De redactie van TPO vraagt zich af of jullie in de praktijk wel eens (onwillekeurig?) uitspraken in deze trant tegen patiënten doen in een poging ze te troosten of te motiveren. Willen jullie de opmerkingen die soms al generaties lang in een familie rondzingen met ons delen? We kunnen de opmerkingen dan in TPO afdrukken of er een heel artikel aan wijden als we veel respons krijgen.
Reacties kunnen naar tpo@nhg.org. We zijn benieuwd!

Bladnaam:
Tijdschrift voor praktijkondersteuning 2014, nummer 4

Literatuurverwijzingen: