Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Therapietrouw bij astma simpelweg te verbeteren?

redactie

Gebrek aan therapietrouw is bij astma vaak een probleem, met name bij het gebruik van inhalatiecorticosteroïden. Hoe vaak komen we in de praktijk niet een patiënt tegen die maar met de pufjes is gestopt omdat ze niet helpen? Engelse onderzoekers vergeleken twee groepen patiënten om te kijken of het voorschrijven van een combinatiepreparaat bijdraagt aan de therapietrouw van inhalatiecorticosteroïden. Ze screenden 44 huisartsenpraktijken op patiënten (18-70 jaar) met een diagnose astma en gebrekkige therapietrouw. Uiteindelijk bleken maar 71 patiënten geschikt voor het onderzoek. Hiervan kreeg de helft het voorschrift om 2x daags budesonide te gaan gebruiken, met daarnaast een kortwerkende luchtwegverwijder zonodig. De andere helft kreeg 1x daags budesonide/formeterol voorgeschreven. Dit mocht daarnaast ook bij klachten extra gebruikt worden indien nodig.
De twee groepen werden een half jaar gevolgd. Belangrijkste uitkomstmaat van het onderzoek was toename van therapietrouw. In de groep die budesonide gebruikte was de therapietrouw gestegen van 43% naar 64%. In de groep die budesonide/formetrol gebruikte was de mate van therapietrouw niet goed te bepalen, aangezien de medicatie zonodig genomen mocht worden. Wel bleek deze groep meer inhalatiecorticosteroïden te gebruiken, zonder dat er aanwijzingen waren voor overdoseringen. Andere uitkomstmaten waren spirometrie en kwaliteit-van-leven-lijsten. Hier waren geen significante verschillen.
Voor de praktijk betekent dit onderzoek (overigens gefinancierd door de farmaceutische industrie) niet dat alle patiënten met gebrek aan therapietrouw beter een combinatiepreparaat kunnen gaan gebruiken. Daarvoor is meer onderzoek nodig, met een beter interpreteerbare uitkomst. Tot die tijd blijft therapietrouw een terugkerend gespreksonderwerp tussen praktijkondersteuner en patiënten. Bij gebrekkige trouw zullen we onze motiverende gesprekstechnieken in de strijd moeten gooien om deze zoveel mogelijk te verbeteren. (JP)

Bladnaam:
Tijdschrift voor praktijkondersteuning 2008, nummer 3

Literatuurverwijzingen:

1Sovani MP, et al. Poor adherence with inhaled corticosteroids for asthma: can using a single inhaler containing budesonide and formoterol help? Br JGen Pract 2008;58:37-43.