Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Tevredenheid over diabeteszorg

redactie

In tweederde van de Nederlandse huisartsenpraktijken werken praktijkondersteuners. Eén van hun belangrijkste taken is de begeleiding van diabetespatiënten. Praktijkondersteuners worden dan ook wijd verbreid voor deze zorg ingezet, naar tevredenheid van alle betrokkenen, zo lijkt het.

Hoewel het een open deur lijkt, was nog niet bekend of het delegeren van diabetesbegeleiding aan praktijkondersteuners wel verantwoord is. Om dit zeker te weten voerden Nederlandse onderzoekers een randomized controlled trial uit, waarbij aan de praktijkondersteuner gedelegeerde zorg voor diabeten werd vergeleken met de conventionele zorg door de huisarts zelf. De primaire uitkomstmaat was de gemiddelde afname van het HbA1c aan het einde van de onderzoeksperiode van 14 maanden.
De onderzoekers vonden geen statistisch relevant verschil in de daling van HbA1c, bloeddruk en lipidenprofiel tussen beide groepen. Wel waren zowel de bloeddruk als de streefwaarde voor het lipidenprofiel aan het eind van de onderzoeksperiode in beide groepen significant gedaald ten opzichte van de beginmeting. In de interventiegroep trad enige verslechtering op in de gezondheidgerelateerde kwaliteit van leven en er was een geringe toename van diabetesgerelateerde symptomen. De door de praktijkondersteuner behandelde patiënten waren echter meer tevreden met
hun behandeling dan de patiënten die werden behandeld door een huisarts.
Huisartsen kunnen dus met een gerust hart de begeleiding van diabeten aan praktijkondersteuners overlaten. Dit levert ook nog eens meer tevreden patiënten op. Zij waren al tevreden met de zorg van praktijkondersteuners aan diabeten, maar kunnen nu met recht zeggen dat die tevredenheid evidence based is. (Just Eekhof)

Bladnaam:
Tijdschrift voor praktijkondersteuning 2011, nummer 4

Literatuurverwijzingen:

1Houweling ST, et al. Can diabetes management be safely transferred to practice nurses in a primary
2care setting? A randomised controlled trial. J Clin Nurs 2011;20:1264-72.