Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Stress op het werk leidt niet tot kanker

redactie

In een prospectief, internationaal onderzoek onder ongeveer 116.000 mensen tussen 17 en 70 jaar in 12 Europese landen is de relatie tussen het optreden van kanker en stress op het werk onderzocht. Aan het begin van het onderzoek werd gekeken naar het ervaren van stress op het werk: hoge eisen, gecombineerd met weinig mogelijkheden hier controle op uit te oefenen. De gemiddelde follow-upduur was 12 jaar en gedurende deze tijd kregen 5765 mensen kanker. De meest voorkomende maligniteiten (longcarcinoom, colorectaal carcinoom, borstkanker en prostaatkanker) werden hierbij apart geregistreerd. Met statistische technieken sloten de onderzoekers uit dat de gevonden verschillen te maken hadden met roken en alcoholgebruik. Ze vonden geen relatie tussen stress op het werk en het optreden van kanker. Ook kwamen de specifieke diagnoses longcarcinoom, colorectaal carcinoom, borstkanker en prostaatkanker niet vaker voor bij mensen die veel stress ervoeren op het werk. Het onderzoek zegt niets over het effect van bijvoorbeeld ploegendienst, dat in eerder onderzoek geassocieerd is met het optreden van borstkanker.
Stressvol werk kan weliswaar vervelend zijn en nadelige psychische en fysieke gevolgen hebben, maar leidt niet tot kanker. Toch een geruststelling.

Linda Bröker

Bladnaam:
Tijdschrift voor praktijkondersteuning 2013, nummer 3

Literatuurverwijzingen:

1Heikkilä K, et al. Work stress and risk of cancer: meta-analysis of 5700 incident cancer events in 116000 European men and women. BMJ 2013;346:f165.