Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Sociale BrainTraining

redactie

We wisten al langer van het bestaan van andere relatieve risicofactoren voor dementie zoals een laag opleidingsniveau, depressie, inactiviteit en chronische problemen als hypertensie en diabetes. Uit een onderzoek van de Rijksuniversiteit Groningen naar sociale relaties van ouderen blijkt dat vooral het hebben van minder sociale contacten, eenzaamheid en minder deelnemen aan de samenleving, de kans op dementie vergroten. Het hebben van intellectuele, sociale en fysieke activiteiten stimuleren ons brein. Eenzaamheid kan leiden tot meer stress en sociale activiteiten bevorderen mogelijk een gezonde leefstijl. Uit vervolgonderzoek moet blijken wat de samenhang tussen de verschillende factoren is en of gecombineerde interventies ook het beste werken.
Voor ons zijn deze uitkomsten echter weer een extra reden om een actieve en ondernemende leefstijl te promoten. Een multifactoriële benadering waarbij het in beweging komen én onder de mensen komen niet alleen het lijf maar ook het brein traint.

Annemieke de Jong

Bladnaam:
Tijdschrift voor praktijkondersteuning 2015, nummer 5

Literatuurverwijzingen:

1Kuiper JS, et al. Social relationships and risk of dementia: a systematic review and meta-analysis of longitudinal cohort studies. Ageing Res Rev 2015;22:39-57.