Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Rookverbod in de horeca: ook voordelig voor rokers

redactie

Onlangs is er meer duidelijkheid ontstaan over de acute gevolgen van omgevingsrook. In Schotland nam, na het rookverbod in de horeca aldaar in 2006, het aantal opnames wegens acuut coronair syndroom af met 17%. Tot de ‘gelukkigen’ behoren zowel de rokers (14% afname), de ex-rokers (19% afname) als de niet-rokers (21% afname). Niet-rokers rapporteerden een afname in blootstelling aan ‘secondhandsmoke’ die parallel liep met een significante afname in hun serum cotinineconcentratie.
Die afnemende cotinineconcentratie bij de niet-rokers in de algemene bevolking wijst erop dat geen verplaatsing van het roken heeft plaatsgevonden.. Het rookverbod in de horeca mag dan voor de niet-rokende gasten en het personeel een ‘verademing’ zijn, het goede nieuws voor rokers is dat ook zij profiteren van het rookverbod. (BP)

Bladnaam:
Tijdschrift voor praktijkondersteuning 2008, nummer 5

Literatuurverwijzingen:

1Pell JP, et al. Smoke-free Legislation and Hospitalizations for Acute Coronary Syndrome. N Eng J Med 2008;359:482-91.