Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Roker stopt niet eerder bij feedback

redactie

Het confronteren van rokers met de biomedische gevolgen van hun rookgedrag heeft nauwelijks effect op het aantal rokers dat stopt, in vergelijking met de standaard behandelingsmethoden. Dat blijkt uit een recent uitgebrachte Cochrane review. Bize en anderen bekeken elf gerandomiseerde gecontroleerde onderzoeken over stoppen met roken en het motiveren van rokers om te stoppen. Twee daarvan lieten zien dat het meten van koolmonoxide of het doen van een spirometrietest in de eerste lijn geen effect had op het aantal mensen dat stopt met roken. Uit één kwalitatief onderzoek bleek dat het vertalen van de longtest in ‘longjaren’ wel effect had.
Op de kwaliteit van de meeste onderzoeken uit deze review valt volgens de onderzoekers nog wel wat af te dingen: slechts bij twee gaf men adequate informatie over de wijze van randomisatie. Bij vijf onderzoeken gaf men hier geen of te weinig informatie over en bij drie onderzoeken was de manier van toewijzing inadequaat. Ook werden slechts vier onderzoeken geblindeerd uitgevoerd en was er niet altijd een eenduidige definitie van de term ‘roker’.
Voorlopig gaan we dus gewoon maar door met de stoppen-met-rokenprogramma’s en de motiverende gesprekstechnieken. (SU)

De berichten, commentaren en reacties in het Journaal richten zich op de wetenschappelijke en inhoudelijke kanten van het vak. Bijdragen van lezers zijn van harte welkom: mail deze naar tpo@nhg.org. De bijdragen in deze aflevering zijn van Jurgen Damen, Charlotte Dorren, Gré van Gelderen, Jacolien Potkamp en Susan Umans.

Bladnaam:
Tijdschrift voor praktijkondersteuning 2009, nummer 3

Literatuurverwijzingen:

1Bize R, et al. Biomedical risk assessment as an aid for smoking cessation. Cochrane Database of Systematic Reviews 2009, Issue 2. Art. No.: CD004705. DOI: 10.1002/14651858. CD004705.pub3.