Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Rodegistrijst alternatief voor statine?

redactie

Statines hebben bijwerkingen, zoals spierpijn, moeheid en verhoging van de glucosespiegel. Red Yeast Rice (rodegistrijst) wordt vaak genoemd als goed alternatief. De Chinezen gebruiken deze rijst al eeuwen als kruidenmedicijn of voedingssupplement. Rodegistrijst bevat onder andere monacoline k, een aan lovastatine verwante stof.
Er zijn verschillende onderzoeken gedaan naar de werking van rodegistrijst als statine. Zo concluderen Li en collega’s in hun meta-analyse dat rodegistrijst een effectieve en veilige behandeling is voor hypercholesterolemie. Ook kan het middel als alternatief dienen voor patiënten die last van bijwerkingen hebben als zij statines gebruiken. Het lijkt er inderdaad op dat rodegistrijst het totaal cholesterol, LDL-cholesterol en triglyceriden verlaagt. Of deze rijst ook (cardiovasculaire) sterfte en cardiovasculaire events voorkomt, is echter niet onderzocht. En dat is toch een belangrijk eindpunt. Er schort nog meer aan het onderzoek van Li, bijvoorbeeld dat de aard en herkomst van de geïncludeerde patiënten niet bekend is en je daarmee niet weet of zij een hoog of een laag risico hebben op sterfte of het krijgen van een event. Ook zegt het onderzoek niets over mogelijke spierpijn, wat het belangrijkste bezwaar is bij statines. In een ander onderzoek, een analyse van Gerards en collega’s, blijkt een deel van de met rodegistrijst behandelde patiënten dezelfde bijwerkingen te hebben als de met een statine behandelde patiënten. Niet zo gek, omdat lovastatine immers de werkzame stof is.
Rodegistrijst is als voedingssupplement verkrijgbaar bij de drogist. Vaak is onduidelijk hoeveel van de werkzame stof moncoline k in het preparaat zit. Hiermee hebben we nog een belangrijk bezwaar te pakken dat we kunnen gebruiken als we uitleggen aan onze patiënten waarom we toch liever statines gebruiken.

Susan Umans

Bladnaam:
Tijdschrift voor praktijkondersteuning 2016, nummer 1

Literatuurverwijzingen:

1Li Y, et al. A meta-analysis of red yeast rice: an effective and relatively safe alternative approach for dyslipidemia. PLoS One 2014;9:e98611. 
2Gerards MC, et al. Traditional Chinese lipid-lowering agent red yeast rice results in significant LDL reduction but safety is uncertain – a systematic review and meta-analysis. Atherosclerosis 2015;240:415-23.