Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Risicometer hart- en vaatziekten op internet

redactie

Sinds kort kan iedereen terecht op www.kiesbeter.nl om het risico dat hij loopt om binnen tien jaar aan een hart- en vaatziekte te overlijden in te schatten. Dat kan ook voor zorgverleners een handige site zijn.
Op de site worden relevante gegevens ingevuld over roken, systolische bloeddruk, geslacht, leeftijd en cholesterol (totaal en HDL). Vervolgens wordt het genoemde risico berekend. Het resultaat komt tevoorschijn in een poppetjesdiagram en op een ‘thermometer’. Dubbel duidelijk dus. Het mooiste van de risicometer is dat je zelf kunt zien wat het effect is van stoppen met roken of het verlagen van cholesterol of bloeddruk. Stoppen met roken scheelt bijvoorbeeld al meteen behoorlijk in de tienjaarsoverleving. Zo ziet iedereen heel duidelijk het effect van gedragsverandering.
Voordelen? Iemand die zijn gegevens op de risicometer heeft ingevuld, weet waar u het als zorgverlener over heeft als u risicofactoren ter sprake brengt. Ook kunt u samen met de patiënt de risicometer invullen en het effect van bepaalde interventies bekijken. Een ander voordeel is dat de patiënt de meter thuis kan invullen en dan nog eens kan nadenken over de verschillende behandelopties.

De risicometer is te vinden op www.kiesbeter.nl, de overheidssite waar veel informatie voor patiënten op staat. Klik op de startpagina van kiesbeter op medische informatie. Vervolgens op keuzehulpen, hart- en vaatziekten. Dan keuzehulp – verhoogd risico. Op dat scherm staat behalve de risicometer ook meer informatie over hart- en vaatziekten, mogelijke behandelingen en preventie. (KJ)

[[img:236]]

De berichten, commentaren en reacties in het Journaal richten zich op de wetenschappelijke en inhoudelijke kanten van het vak. Bijdragen van lezers zijn welkom (tpo@nhg-nl.org). De bijdragen in deze aflevering zijn van Lea Jabaaij, Koos Jongebreur, Jacolien Potkamp, Susan Umans en Tjerk Wiersma.

Bladnaam:
Tijdschrift voor praktijkondersteuning 2007, nummer 3

Literatuurverwijzingen: