Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Risicofactoren en sterfte bij eerste hartinfarct

redactie

Amerikaanse onderzoekers keken naar de gegevens van 542.008 patiënten uit een nationaal register van myocardinfarcten tussen 1994 en 2006. Ze onderzochten of bij de patiënten een of meerdere van de volgende vijf risicofactoren aanwezig waren: hypertensie, roken, hypercholesterolemie, diabetes en familiaire belasting op hart- en vaatziekten. Daarnaast keken de onderzoekers naar het aantal sterftegevallen in het ziekenhuis (alle doodsoorzaken).
Een meerderheid van de patiënten (85,6%) met een eerste myocardinfarct had tenminste 1 van de 5 risicofactoren. Van de patiënten had 52,3% de risicofactor hypertensie, 31,3% rookte, 28% had hypercholesterolemie en 28% was erfelijk belast. Een opmerkelijke bevinding was dat hoe ouder iemand was, hoe minder risicofactoren hij had: gemiddeld 71,5 jaar met 0 risicofactoren en 56,7 jaar met 5 risicofactoren. Zo’n 14% had geen van de 5 risicofactoren.
In de onderzoeksperiode stierven 50.788 patiënten in het ziekenhuis (alle doodsoorzaken). Van de in een ziekenhuis gestorven patiënten had 14,9% geen risicofactoren, 10,9% had 1 risicofactor, 7,9% had 2 risicofactoren, 5,3% had 3 risicofactoren, 4,2% had 4 risicofactoren en 3,6% had alle 5 risicofactoren. Ook na correctie voor leeftijd en andere klinische factoren was deze omgekeerde relatie tussen het aantal risicofactoren en overlijden in het ziekenhuis aanwezig. De onderzoekers stellen dat er nog weinig bekend is over de groep patiënten met geen of weinig risicofactoren. Een verklaring voor de omgekeerde relatie zou kunnen zijn dat patiënten met weinig of geen risicofactoren minder medische begeleiding en behandeling krijgen, en daardoor eerder het risico lopen te overlijden.
Al met al verwarrende uitkomsten. De onderzoekers stellen dat er waarschijnlijk sprake is van factoren die meespelen in het onderzoek, waar zij ten tijde van dit onderzoek nog geen zicht op hadden. Dus geen reden om te stoppen met cardiovasculair risicomanagement! (Jacolien Potkamp)

Bladnaam:
Tijdschrift voor praktijkondersteuning 2012, nummer 1

Literatuurverwijzingen:

1Canto JG, et. al. Number of coronary heart disease risk factors and mortality in patients with first myocardial Infarction. JAMA 2011;306:2120-7.