Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Rara wie wordt diabeet?

redactie

Sluit je ogen en bedenk ten minste vijf karakteristieken die je zelf in de spreekkamer bij een patiënt kunt vaststellen en die voorspellend zijn voor het ontwikkelen van diabetes mellitus. Vervolgens mag je het volgende rijtje bekijken: een grote middelomtrek, diabetes bij moeder of vader, hypertensie, het negroïde ras, een kort statuur, een leeftijd van 55 jaar of ouder, toename in gewicht, een versnelde pols en roken (in de voorgeschiedenis). Je scoorde vast goed! Toch gingen Amerikaanse onderzoekers bij 12.729 volwassenen op zoek naar een voorspellend model voor diabetes tijdens een follow-up van 15 jaar. Voorgaand rijtje is de weinig verrassende uitslag. In een uitgebreide analyse berekenden de onderzoekers aanvullend ook enkele eenvoudig te bepalen bloedwaardes. En welke bepaling levert het grootste aandeel in het voorspellend model? Zonder je ogen te sluiten, en zelfs zonder met je ogen te knipperen, zul je inderdaad de glucosewaarde kiezen… (Jochen Cals)

De berichten, commentaren en reacties in het Journaal richten zich op de wetenschappelijke en inhoudelijke kanten van het vak. Bijdragen van lezers zijn van harte welkom; mail deze naar tpo@nhg.org.

Bladnaam:
Tijdschrift voor praktijkondersteuning 2009, nummer 4

Literatuurverwijzingen:

1Kahn HS, et al. Two risk-scoring systems for predicting incident diabetes mellitus in U.S. adults age 45 to 64 years. Ann Intern Med 2009;150:741-51.