Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Patiëntenfoto’s tussen de vakantiekiekjes?

redactie

Velen van ons gebruiken tablet en mobiele telefoon tijdens het werk. Even de app van het Farmacotherapeutisch Kompas raadplegen, of de patiënt mee laten kijken naar dat handige filmpje over inhaleren. Maar hoe zit het met applicaties waarbij patiëntgegevens kunnen worden verstuurd? Hoe vaak gebruiken we bijvoorbeeld WhatsApp om in specifieke gevallen raad te vragen aan collega’s of andere deskundigen
? Als we ons hetzelfde gedragen als de medisch specialisten van het Albert Schweizer Ziekenhuis doen we dat vaak. En dat brengt veiligheidsrisico’s met zich mee voor de privacy van patiënten.
De onderzoekers benaderden 250 medisch specialisten met een online enquête. Zesentachtig van hen vulden de vragenlijst in (34%). Van deze respondenten had 44% een foto en/of patiëntgebonden gegevens op de privételefoon staan. Van hen gebruikt 84% de (onbeveiligde) werkmail voor het versturen van patiëntgegevens. Nog eens 40% gebruikt hiervoor WhatsApp. Tweeëntwintig procent van de respondenten zit hier niet echt mee; ze laten snelle en efficiënte zorg prevaleren boven privacybescherming en vinden e-mail of WhatsApp een correct medium voor het versturen van patiëntgegevens. Tweeëndertig procent vindt dat er een richtlijn voor gebruik van communicatiemiddelen nodig is.
De KNMG adviseert op haar site geen tot de persoon herleidbare gegevens mee te sturen en foto’s zo snel mogelijk te wissen. Dat dit in de praktijk lang niet altijd zal gebeuren laat zich raden: WhatsApp kan foto’s automatisch opslaan. Zo belanden ze al snel tussen de vakantiekiekjes… die vaak niet alleen op de telefoon zelf blijven maar hun weg vinden naar de cloud.
Mijn aanvullend advies: weet wat je doet, wees voorzichtig met gevoelige informatie en laat ook de patiënt weten dat er veiligheidsrisico’s zijn.

Paola Gerritsen

Bladnaam:
Tijdschrift voor praktijkondersteuning 2016, nummer 1

Literatuurverwijzingen:

1Wiggelinkhuizen M, et al. Steeds meer specialisten gebruiken WhatsApp. Medisch Contact 25 november 2015.