Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Overgewicht, we gaan er niet dood aan?

redactie

Ga je dood aan overgewicht? Daarover zijn de wetenschappers het nog steeds niet eens, ondanks vele onderzoeken. In Canada gebruikte men de gegevens van een nationaal longitudinaal onderzoek met een follow up van 12 jaar om het effect van lichaamsgewicht op het overlijdensrisico te onderzoeken. Een representatieve steekproef van 11.834 Canadezen van 25 jaar en ouder vulden lijsten in met vragen over geslacht, leeftijd, BMI, roken, lichamelijke activiteit, alcoholgebruik en inkomen.
De uitkomsten laten een al eerder gevonden U-vormig verband zien tussen gewicht en de kans op overlijden. Zowel een (veel) te laag gewicht (BMI < 18,5) als een fors overgewicht (BMI > 35) verkorten de levensverwachting. Onder 60 jaar is een te laag gewicht overigens niet verbonden met een vroege dood. Opvallend was dat bij een BMI tussen 25 en 35 de mortaliteit het laagst was. Een beetje overgewicht is dus zo slecht nog niet? Dit is te kort door de bocht. Eerder Amerikaans onderzoek liet al zien dat het effect van overgewicht op mortaliteit afneemt met de jaren. Een van de mogelijke verklaringen daarvoor is een betere behandeling van aandoeningen, zoals hartinfarct en diabetes mellitus, die wel degelijk geassocieerd zijn met overgewicht. Dit zou de gevonden uitkomst (ten dele) kunnen verklaren. En laten we vooral niet vergeten dat overgewicht altijd de voorloper is van obesitas. Obesitas leidt wel tot een lagere levensverwachting. (Charlotte Dorren)

Bladnaam:
Tijdschrift voor praktijkondersteuning 2009, nummer 5

Literatuurverwijzingen:

1Orpana HM, et al. Results from a national longitudinal study of Canadian adults. Obesity 2009;1-5.doi:10.1038/oby.2009.191