Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Oorzaak: obesitas of metabool syndroom?

redactie

De belangrijkste componenten van het metabool syndroom zijn: een gestoorde glucosetolerantie, verhoogde bloeddruk, afwijkingen in het lipidenspectrum (hoog LDL-cholesterol en triglyceride, laag HDL-cholesterol) en abdominaal overgewicht. Onderzoekers van de Universiteit van Kopenhagen screenden 71.527 Deense volwassenen zonder hartproblemen op symptomen van het metabool sydroom. Bij aanwezigheid van minimaal 3 symptomen werd deze diagnose gesteld. Vierenveertig procent van de deelnemers had een normaal gewicht, 40 procent had overgewicht en 16 procent was obees bij aanvang van het onderzoek. Het metabool syndroom werd vastgesteld bij 1 op de 10 deelnemers met een gezond gewicht en bij tweederde van degenen met obesitas.
In de ruim 3 jaar die het onderzoek besloeg, kregen 634 personen een hartaanval en 1781 mensen kregen een diagnose vallend onder de categorie hart- en vaatziekten. Degenen met obesitas zonder metabool syndroom bleken tweemaal zoveel kans te hebben op een hartaanval dan mensen met een gezond gewicht zonder metabool syndroom.
Uiteraard vergroten een hoog cholesterol en hoge bloeddruk het risico op hart- en vaatziekten. Maar de mensen met obesitas zonder metabool syndroom bevinden zich net zo goed in de gevarenzone. Meer bewegen en verantwoord eten blijft ook hier het devies.

Annemieke de Jong

Bladnaam:
Tijdschrift voor praktijkondersteuning 2014, nummer 1

Literatuurverwijzingen:

1Thomsen M, et al. Myocardial infarction and ischemic heart disease in overweight and obesity with and without metabolic syndrome. JAMA Int Med 2014;174:15-22.