Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Obesitas en werkloosheid

redactie

De gemiddelde leeftijd van de mens stijgt en dus besluiten veel landen om de pensioenleeftijd te verhogen. Er is dan ook veel aandacht voor duurzame inzetbaarheid van arbeidskrachten. Om te weten hoe arbeidskrachten zo duurzaam mogelijk kunnen worden ingezet, moet je ook weten wat oorzaken zijn van werkloosheid en arbeidsongeschiktheid.
Nederlandse en Engelse onderzoekers zochten in PubMed en Embase in longitudinale, kwantitatieve onderzoeken naar de relatie tussen overgewicht, obesitas, of gebrek aan lichamelijke activiteit en werkloosheid. Van de 1097 publicaties voldeden er 28 aan de juiste inclusiecriteria. Obese mensen hadden een relatief risico van 1,53 om arbeidsongeschikt te raken, bij mensen met overgewicht was dit 1,16. Het risico voor deze mensen om werkloos te raken of vervroegd met pensioen te gaan, bleek niet significant.
Lichamelijk activiteit is dus niet alleen goed voor lichaam en geest, het behoedt mensen er ook voor om hun werk kwijt te raken. Reden te meer om bewegen te blijven promoten.

Bladnaam:
Tijdschrift voor praktijkondersteuning 2013, nummer 6

Literatuurverwijzingen:

1Robroek SJW, et al. The contribution of overweight, obesity, and lack of physical activity to exit from paid employment: a meta-analysis Scand J Work Environ Health 2013;39:233-40.