Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Nogmaals handen wassen…

redactie

Alcoholgel is effectiever bij handen wassen dan water en zeep (zie ook het vorige Tijdschrift voor Prakijkondersteuning (2007;1:7), maar de praktijk blijkt weerbarstig. Op een eerste hulp voor kinderen onderzocht men met hulp van vragenlijsten hoe ouders van kinderen, artsen en verpleegkundigen dachten over handen wassen en de toepassing van alcoholgel of water en zeep. Van de 99 ouders vond 68% het belangrijk en lette er ook op dat artsen en verpleegkundigen hun handen wasten, liefst voor en na contact met het kind (85%), en ook tussen de behandeling van broertjes en zusjes uit hetzelfde gezin (72%). De ouders hadden meer vertrouwen in water en zeep (52% voorkeur) dan alcoholgel (9%), terwijl 39% geen voorkeur had.
De 100 medewerkers (36 artsen en 64 verpleegkundigen) hadden ook meer vertrouwen in water en zeep (34%), dan in alcoholgel (14%). 52% had geen voorkeur. Als zij zelf door een arts of verpleegkundige behandeld zouden worden, waren deze cijfers respectievelijk 69,6 en 20%. Het verschil tussen artsen en verpleegkundigen is overigens groot. Van de artsen hebben de meesten geen voorkeur (52-63%), dan wel een voorkeur voor water en zeep (29-34%) en soms alcoholgel (9-14%). Verpleegkundigen hechten veel sterker aan water en zeep (55-69%), of hebben geen voorkeur. Alcoholgel is voor hen vrijwel geen optie.
Het is goed te beseffen dat ouders en patiënten sterk hechten aan handen wassen voor en na het consult. De implementatie van alcoholgel onder gezondheidswerkers vraagt nog de nodige aandacht. (LB)

Bladnaam:
Tijdschrift voor praktijkondersteuning 2007, nummer 2

Literatuurverwijzingen:

1Stoner MJ, Cohen DM, Fernandez S, Bonsu BK. Physician handwashing: what do parents want? J Hosp Inf 2007;65:112-6.