Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Meer chocola?

redactie

chocolade

Het eten van chocola heeft een gunstige uitwerking op de bloeddruk. Dit concludeerden Duitse onderzoekers dit jaar opnieuw, als bevestiging op eerder onderzoek. Het gaat dan vooral om chocola met een hoog cacaogehalte.

In 2006 bleek uit de Zutphen Ouderen Studie dat het dagelijks eten van 4 gram cacao (10 gram pure of 13 gram melkchocolade) de systolische bloeddruk kan verminderen met 3,7 mmHg en de diastolische met 2,1 mmHg. Duitse onderzoekers gaven hier een vervolg aan. Ze includeerden proefpersonen 19.357 uit Potsdam en omgeving. Uitgesloten werden mensen met hart- en vaatziekten en gebruikers van antihypertensiva. De deelnemers kregen driemaal om de 2 tot 3 jaar vragenlijsten toegestuurd, waarin onder meer gevraagd werd naar chronische aandoeningen en hoe vaak ze chocola snoepten. Van de proefpersonen rapporteerde 92,3% dat ze geregeld chocola aten. Vrouwen bleken meer chocola te eten (en minder alcohol te drinken). Degenen die meer chocola aten, gebruikten minder fruit, groente en zuivel. Het verschil tussen proefpersonen die het minst chocola aten, en die het meest aten, was ongeveer 6 gram per dag. Melkchocolade bleek favoriet bij 57%. Pure chocolade was favoriet bij 24%, witte bij 2% en 17% deed geen uitspraak over de voorkeur. Na correctie bleek ook in dit onderzoek een verband tussen hoger chocoladeverbruik en lagere bloeddruk. Het verschil was echter niet zo hoog als in de Zutphen Ouderen Studie, namelijk 1,0 mm voor de systolische en 0,9 mm voor de diastolische bloeddruk. En dat terwijl in Zutphen 4 gram cacao al effect had, tegen 6 gram in Potsdam. De onderzoekers verklaarden het lagere verschil uit de voorkeur van hun proefpersonen voor melkchocola (lager cacaogehalte dan pure). Een verklaring kan ook zijn dat de Duitse proefpersonen bij aanvang een lagere gemiddelde bloeddruk hadden dan die in de Zutphen Ouderen Studie.
Na 8 jaar was bij 166 proefpersonen een myocardinfarct en bij 136 een CVA opgetreden. Na correctie bleken mensen die meer chocola aten minder CVA’s te hebben en minder myocardinfarcten (RR 0,61) dan mensen met een lagere consumptie van chocola (p = 0,014).
De Duitse onderzoekers concluderen dat consumptie van kleine hoeveelheden chocola leidt tot een lager risico op hart- en vaatziekten, gedeeltelijk te verklaren door verlaging van de bloeddruk. Dat effect vinden ze sterker voor CVA’s dan voor myocardinfarcts. Een nogal gewaagde conclusie, want de gevonden significantie p = 0,08 is niet om over naar huis te schrijven. Er lijkt inderdaad enig verband te zijn tussen chocola en minder hart- en vaatziekten. Of dit nu betekent dat je de patiënt meer chocolade kunt aanraden, is nog de vraag. (Sietsche van Gunst)

Bladnaam:
Tijdschrift voor praktijkondersteuning 2010, nummer 6

Literatuurverwijzingen:

1Buijsse B, et al. Chocolate consumption in relation to blood pressure end risk of cardiovascular disease in German adults. Eur Heart J 2010. DOI 10.1093. First published online: March 30, 2010.
2Buijsse B, et al. Cocoa intake, blood pressure, and cardiovascular mortality: the Zutphen Elderly Study. Arch Intern Med 2006;166:411-7.