TvPO nr. 2, 2022

    In het tweede nummer van 2022 wordt er aandacht besteed aan de nieuwe CAO huisartsenzorg, de herziene NHG-Standaard DM2 en onjuist ISC-gebruik bij COPD. Praktijkverpleegkundige Paulien Lunter vertelt over haar strijd voor betere zorg en Wendy de Bruijn, poh somatiek en ouderenzorg, heeft tips voor poh’s bij zingevingsvragen.

     

    Voorwoord: Bedankt voor het luisteren

    Naast me staat een glas water, de zon schijnt door het raam op mijn rug, op mijn laptop staan alle artikelen voor dit nummer geopend.

    Nieuws

    Nieuws zijn korte berichten over onderzoeken of andere actuele zaken die interessant zijn voor praktijkverpleegkundigen/-ondersteuners.

    Cao huisartsenzorg definitief

    De cao loopt van 1 januari 2022 tot 31 december 2023. De cao-partijen werken in die periode samen thema's uit; denk onder meer aan afspraken over scholing, werkdruk, sociale veiligheid, persoonlijk levensfasebudget, en 'groen werken'. Dit zijn belangrijke onderwerpen voor NVvPO-leden.

    Wratten

    De meest voorkomende wratten zijn de verrucae vulgaris. Deze gewone wratten komen vooral voor op de handen en soms op knieën en gelaat. Verrucae plantaris betekent dat er wratten op de voetzolen zijn.

    Column: Even leeglopen

    Ze begint altijd met een opsomming van alles wat niet goed is gegaan. Zo nu en dan huilt ze er zachtjes bij, soms met grote uithalen.

    COPD

    De overmatige toepassing van ICS bij COPD-patiënten kan leiden tot een groter risico op ernstige bijwerkingen en onnodige zorgkosten.

    Diabetes mellitus type 2

    Poh Marieke verricht vier keer per jaar controles bij een DM2-patiënt. Handelen zij en de huisarts nog altijd volgens de NHG-standaard?

    Interview: Wendy de Bruijn

    Wanneer Wendy de Bruijn 's morgens de dokters- praktijk binnenkomt, groet ze haar collega's, polst ze hoe het met hen gaat en stemt ze belangrijke zaken af voordat ze met een kop koffie naar haar kamer gaat.

    Kennisquiz COPD: de vragen

    Test je kennis over allerlei onderwerpen die met je beroep te maken hebben. Deze quiz gaat over COPD.

    Kennisquiz COPD: de antwoorden

    Test je kennis over allerlei onderwerpen die met je beroep te maken hebben. Deze quiz gaat over COPD.

    Chronische nierschade

    Registratie en ketenzorg voor patiënten met CNS zijn nog geen gemeengoed in de huisartsenpraktijk.

    Andrea Evers: ‘We hebben allemaal onze zwaktes, heb daar begrip voor’

    Een gezonde leefstijl en gezondheidspreventie zijn belangrijke thema's in de zorg. Door gezonder te leven, kunnen we ziektes, zoals hart- en vaataandoeningen, deels voorkomen.

    Spirometrie

    Is de kwaliteit van spirometrie onvoldoende voor dagelijks klinisch gebruik in de huisartsenpraktijk? Een onderzoek.

    Nadia Jilali: ‘ik ben blij dat ik weer werk’

    Hoe ziet de wijk eruit waarin je werkt? 'Poelenburg is een achterstandswijk, waar veel mensen wonen met een niet-westerse achtergrond. Vroeger waren er vooral mensen van Turkse origine, inmiddels zijn er meer etniciteiten. Ik kan me niet voorstellen dat ik zou werken in een andere wijk dan waar ik opgegroeid ben.

    Recensies: Afbouwen van medicatie bij diabetes

    Inmiddels is duidelijk dat afbouw van medicatie soms absoluut noodzakelijk is.

    Recensies: Dementie & verstandelijke beperking

    Het werkboek Dementie bij mensen met een verstandelijke beperking informeert over de zorgverlening voor deze cliënten.

    Column: NUTTIGE TROL

    Na het aanbellen doet ze de deur open en zie ik dat haar hand in het verband zit. Ze ziet mijn blik en zegt lachend: 'Ja ik heb een ongelukje gehad, maar het valt alles mee hoor!'

    Herzien medicamenteus stappenplan

    De NHG-standaard Diabetes mellitus type 2 is herzien in november 2021. Het document bevat een nieuw medicamenteus stappenplan voor zeer-hoog-risicopatiënten.

    Paulien Lunter: Strijden voor betere zorg

    'Met een spandoek demonstreerde ik voor minder werkdruk'