TvPO nr. 1,

    In dit eerste nummer van 2024 is er onder andere aandacht voor het aanpakken en voorkomen van pesten op het werk, plantaardig eten, overgewicht en obesitas, afvallen en diabetes. In het interview vertelt Jaap de Kroo over zijn bijzondere functie als poh-beweegzorg.

    Veelzijdige nieuwe website over diabetes

    De redactie recenseert boeken, apps en andere interessante media voor de poh/pvk.

    Apotheek aan huis

    ‘Fijn, dat je er bent meid!', zegt ze. ‘Lust je een bakkie?' Ik neem plaats aan de tafel. Mevrouw schuifelt met haar rollator door de kamer en doet haar beklag over het dagelijks hevig transpireren.

    Suzanne bekkers: Fijne casussen van diëtist en poh/pvk

    ‘Ik werk al sinds 2016 samen met de poh's/pvk's van verschillende praktijken. Die gezamenlijke begeleiding is er voornamelijk bij de ketenzorgpatiënten met DM2, hypercholesterolemie, hypertensie of COPD.'

    TEST JE KENNIS

    Test je kennis over onderwerpen die met je beroep te maken hebben. Deze quiz gaat over overgewicht en obesitas bij volwassenen.

    Voorwoord: Plek in Redactie

    Ben jij ‘goed met teksten', werk je als poh of pvk én ben je lid van de V&VN? Kijk dan naar de vacaturetekst op pagina 36.

    Aanwinst voor Verdieping

    De redactie recenseert boeken, apps en andere interessante media voor de poh/pvk.

    Helma werkhoven: Gewaardeerde Dubbelrol

    Ik wilde mijn kennis en kunde graag verdiepen en heb toen de opleiding Verpleegkundige Gerontologie en Geriatrie (VGG) gevolgd.

    De Antwoorden

    Test je kennis over onderwerpen die met je beroep te maken hebben. Deze quiz gaat over overgewicht en obesitas bij volwassenen.

    Interview Jaap de Kroo: Beweging in de praktijk

    In Huisartsenpraktijk Souburg in Zeeland werkt een groot team, dat in januari 2022 is aangevuld met een poh-beweegzorg. Jaap de Kroo doet hier twee ochtenden per week spreekuur.

    Droge mond

    Een droge mond als gevolg van een verminderde speekselproductie wordt xerostomie genoemd. Het komt vooral voor op oudere leeftijd en wordt vaak gezien als een normaal ouderdomsverschijnsel.

    Overgewicht en obesitas bij volwassenen

    Een betere bepaling van het gewichtsgerelateerd gezondheidsrisico (GGR) en uitgebreide handvatten voor de diagnostiek en het beleid bij patiënten met overgewicht. Dat heeft de herziene multidisciplinaire kwaliteitstandaard Overgewicht en obesitas bij volwassenen en kinderen onder meer te bieden.

    CVRM

    De oude richtlijn Cardiovasculair risicomanagement (CVRM) geeft het advies periodieke screening op hart- en vaatziekten te overwegen bij vrouwen die een hoge bloeddruk of pre-eclampsie hadden gedurende de zwangerschap.

    Casus: Leren inhaleren

    Als verpleegkundig specialist astma en COPD in een ziekenhuis begeleid ik dagelijks mensen bij het gebruik van inhalatiemedicatie. Iedere dinsdagochtend zie ik drie nieuwe patiënten die zijn ingestuurd door een huisarts om na te gaan of de diagnose astma aanwezig is.

    Plantaardig

    De Gezondheidsraad adviseert meer plantaardige en minder dierlijke producten te eten. Oftewel: vaker kiezen voor plantaardige en minder vaak voor dierlijke eiwitbronnen.

    Diabetes

    De laatste Voedingsrichtlijn Diabetes bevat adviezen over zes voedingspatronen voor mensen met diabetes. Met kennis hiervan kan de huisarts of poh/pvk het voedingsonderdeel in het leefstijlplan meer laten aansluiten op de wensen van de patiënt.

    Nieuws

    Nieuws zijn korte berichten over onderzoeken of andere actuele zaken die interessant zijn voor praktijkverpleegkundigen/-ondersteuners.

    OBESITAS

    De behandeling van obesitas bestaat vooral uit leefstijlinterventies. Bij onvoldoende resultaat kan ook een medicamenteuze behandeling worden gekozen.

    Pestgedrag

    Pestgedrag op de werkvloer is een ernstig probleem. Het vindt plaats wanneer een individu herhaaldelijk en langdurig wordt blootgesteld aan negatieve handelingen door een of meer personen.

    DIABETESTYPERING

    Mensen met diabetes mellitus type 2 (DM2) verschillen sterk in hun reactie op leefstijlinterventies en de inzet van glucoseverlagende medicatie. Het kan daarom nuttig zijn een diabetestypering uit te voeren.