Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Langer leven met de gezonde Hollandse pot

redactie

De mediterrane keuken, met olijfolie, pasta, vis en wijn, lijkt niet het gezondste dieet te zijn. Met een gezonde variant van de Nederlandse keuken, met veel groenten, fruit, non-alcoholische dranken, zuivelproducten en aardappels leef je namelijk langer. Dit is de conclusie van onderzoekers nadat zij een groot onderzoek hadden uitgevoerd. Zij volgden 5427 Nederlandse vrouwen van 60 jaar en ouder die geen hartaanval, beroerte of kanker in de voorgeschiedenis hadden. Voorafgaand aan het onderzoek vroegen zij de vrouwen wat in het afgelopen jaar hun eetpatroon was. Zij deden dit aan de hand van vragenlijsten en foto’s. Daarnaast verzamelden ze andere gegevens, zoals andere leefstijlfactoren (roken, lichamelijke activiteit), opleidingsniveau en medische voorgeschiedenis. Tijdens een lichamelijk onderzoek stelden zij het gewicht, lengte, heup- en middelomtrek vast en berekenden het BMI. De gegevens over het eetpatroon verdeelden ze in drie groepen: mediterraan dieet (veel pasta en rijst, sauzen, vis, groenten, graanproducten, plantaardige olie en wijn), traditioneel Nederlands dieet (aardappels, vlees, groenten, eieren, alcoholische dranken) en een gezonde variant van het traditionele Nederlandse dieet (aardappels, veel groenten, fruit, zuivelproducten, non-alcoholische dranken en weinig boter). Vrouwen met een mediterrane eetstijl waren jonger, hoger opgeleid en vaker gestopt met roken in vergelijking met de anderen. De traditioneel Nederlandse eetstijl kwam met name voor bij rokende, lageropgeleide vrouwen met meer overgewicht. En de vrouwen met de gezonde Nederlandse eetstijl tot slot, waren lageropgeleide niet-rokers met een hogere BMI en lichamelijke activiteit.
De vrouwen werden gemiddeld ruim 8 jaar gevolgd. Na deze periode bleek dat de sterfte het laagst was bij vrouwen met de gezonde variant van de Nederlandse eetstijl. Dit werd niet verklaard door verschil in leeftijd, opleiding of andere leefstijlfactoren.
Het zal voor veel ouderen goed nieuws zijn dat zij de gezonde traditionele keuken kunnen volgen, en niet over hoeven te stappen op zo’n ‘nieuwerwets’ mediterraan dieet. (EL)

Bladnaam:
Tijdschrift voor praktijkondersteuning 2006, nummer 2

Literatuurverwijzingen:

1Waijers P, et al. Dietary patterns and survival in older Dutch women. Am J Clin Nutr 2006;83:1170-6.