Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Kleutersmaak

redactie

In een goed doordacht experiment kregen 63 kinderen in de leeftijd van 3 tot 5 jaar paren van identieke hapjes en drankjes aangeboden – het ene voorzien van het McDonald’s logo, het andere merkloos – met de vraag wat ze het lekkerst vonden.
De kinderen gaven veel vaker de voorkeur aan het merkvoedsel, of dat nu tot het assortiment van de fastfoodketen behoorde of niet (wortels!). De frequentie van het bezoek aan McDonald’s was, zoals te verwachten, sterk gecorreleerd met de merkvoorkeur. Maar ook de kinderen die er weinig kwamen, vonden het eten lekkerder als er een merkje op stond.
Het onderzoek laat zien hoe jong kinderen al beïnvloed worden door reclame. Ook het aantal televisietoestellen in huis vertoonde een keurige correlatie met de merkvoorkeur. Regulering van fastfoodreclame gericht op jonge kinderen is een logische stap in de bestrijding van overgewicht. (HvdW)

Bladnaam:
Tijdschrift voor praktijkondersteuning 2007, nummer 5

Literatuurverwijzingen:

1Robinson TN, et al. Effects of fast food branding on young children’s taste preferences. Arch Pediatr Adolesc Med 2007;161:729-7.