Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Kleiner doosje paracetamol; minder zelfdoding

redactie

Onderzoekers vergeleken het aantal zelfdodingen als gevolg van een overdosis paracetamol in de periode voor en na de wetswijziging, over een periode van ruim 10 jaar. De uitslag was opvallend. Naar schatting zijn er 750 minder zelfdodingen sinds de verpakking paracetamol kleiner is gemaakt, een vermindering van 43%. Ook zorgde de kleinere verpakkingen voor een afname van het aantal door paracetamol geïnduceerde levertransplantaties, maar het aantal levertransplantaties bleef gelijk.
Hoe onschuldig paracetamol voor patiënten soms lijkt, veelvuldig en langdurig gebruik kan leiden tot schade aan belangrijke organen als lever en nieren. In Nederland mogen vanaf 10 januari 2013 alleen nog verpakkingen van maximaal 50 tabletten verkocht worden. Een eerste stap, maar zoals dit onderzoek laat zien, nog niet voldoende.

Bladnaam:
Tijdschrift voor praktijkondersteuning 2013, nummer 4

Literatuurverwijzingen:

1Hawton K, et al. Long term effect of reduced pack sizes of paracetamol on poisoning deaths and liver transplant activity in England and Wales: interrupted time series analyses. BMJ 2013;346:f403.