Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Kalktabletten verhogen de kans op myocardinfarct

Redactie NHG/BSL

Nogal wat 40-plussers slikken kalktabletten om osteoporose te voorkomen of te behandelen. De calciumsuppletie heeft immers een gunstig effect op de botdichtheid en vermindert het risico op botbreuken. Onderzoekers in Nieuw-Zeeland keken of calciumsupplementen het risico op cardiovasculaire events verhoogt, en volgens hen is dit inderdaad het geval bij een myocardinfarct. 

De onderzoekers voerden een meta-analyse uit op diverse placebogecontroleerde, dubbelblinde onderzoeken met in totaal 12.000 deelnemers, waarbij ze zich concentreerden op calciumsuppletie zonder vitamine D. Dit omdat inname van vitamine D mogelijk de sterftecijfers verlaagt. De deelnemers waren ouder dan 40 jaar, kregen meer dan 500 mg calcium per dag en werden gemiddeld 4 jaar gevolgd. Een myocardinfarct kwam voor bij 111 deelnemers uit de placebogroep en bij 143 deelnemers uit de groep die calciumsupplementen innam. Een verhoogde incidentie dus van bijna 30%. De onderzoekers denken dat door calciumsuppletie niet alleen de botdichtheid toeneemt, maar mogelijk ook de verkalking in de vaten. De calcium die wij via onze dagelijkse voeding binnenkrijgen, zou geen verhoogd risico geven, vanwege de lagere dosering en de geleidelijke inname. Calciumsupplementen worden veelvuldig voorgeschreven. Volgens dit onderzoek is er een duidelijk verband tussen calciumsuppletie en het aantal myocartinfarcten. De onderzoekers stellen voorts dat calciumsuppletie weliswaar een gunstig effect heeft op de botdichtheid, maar slechts een reductie geeft van 10% van het totaal aantal botbreuken. Afgezet tegen het bescheiden effect op het aantal botbreuken, geven calciumsupplementen voor de bevolking dus een grotere ziektekans. Om die reden vinden de onderzoekers een herbeoordeling gerechtvaardigd van de rol van calciumsupplementen als onderdeel van de preventieve behandeling van osteoporose. (Annette van Vliet)

Bladnaam:
Tijdschrift voor praktijkondersteuning 2010, nummer 5

Literatuurverwijzingen:

1Bolland MJ, et al. Effect of calcium supplements on risk of myocardial infarction and cardiovascular events: meta-analysis. BMJ 2010;341:c3691.