Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Is screenen op diabetes zinvol?

redactie

Ze vergeleken hiertoe een groep mensen bij wie diabetes mellitus type 2 via screening aan het licht was gekomen met een groep die gediagnosticeerd was aan de hand van klinische symptomen. Het ging om mensen tussen de 45 en 75 jaar, die in de eerste lijn behandeld werden. Het screenen gebeurde op grond van bekende risicofactoren zoals onder andere overgewicht, hypercholesterolemie en hypertensie. Alhoewel de groep gevolgde mensen vrij klein was, 565 mensen in het totaal, gaven de resultaten reden tot twijfel aan het nut van screening.
Na diagnostisering kregen beide groepen patiënten dezelfde diabeteszorg, waarbinnen ook aandacht was voor cardiovasculair risicomanagement. In een follow-up van ruim 7 jaar werd gekeken naar zowel morbiditeit als sterfte door hart- en vaatziekte. Hierbij werden geen significante verschillen gevonden tussen beide groepen.
Voorlopig lijkt het er dus op dat het goed is om alert te zijn op symptomen die kunnen wijzen op beginnende diabetes, zonder dat het nodig is om alle risicopatiënten te screenen.

Paola Gerritsen

Bladnaam:
Tijdschrift voor praktijkondersteuning 2013, nummer 3

Literatuurverwijzingen:

1Klein Woolthuis EP, et al. Vascular outcomes in patients with screen-detected or clinically diagnosed Type 2 Diabetes: Diabscreen Study Follow-up. Ann Fam Med 2013:11:20-7.