Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Hoeveel dagen antibiotica bij urineweginfecties?

redactie

Vaak plassen, kleine beetjes, pijn bij het plassen, vrouw. Aanvullend onderzoek bevestigt het: blaasontsteking. Maar dan? Nurse practitioners die ook acute klachten behandelen, vragen zich dan af of ze medicijnen moeten geven. En zo ja, welk middel en hoe lang? De NHG-Standaard adviseert een kuur van 5 dagen trimethoprim of nitrofurantoïne of een eenmalige dosering van een weinig gebruikt middel (fosfomycine). Onlangs hebben onderzoekers in de VS nog eens gekeken hoe lang de optimale kuur moet zijn. Systematisch zochten ze naar onderzoeken waarin gekeken werd hoe lang een kuur voor blaasontsteking bij vrouwen zou moeten duren. Drie dagen, vijf dagen, of nog langer? Doordat in al deze onderzoeken verschillende geneesmiddelen gebruikt werden, doen ze geen uitspraken over welk middel het meest geschikt is. De onderzoekers telden de uitkomsten van 32 onderzoeken in hun meta-analyse bij elkaar op. Ze vonden twee uitkomsten van belang: het verdwijnen van de symptomen en het verdwijnen van de bacteriën. Wat blijkt? Als je symptomen wilt laten verdwijnen, zijn drie dagen voldoende. Als je alle bacteriën wilt doden, zijn die twee extra dagen nuttig. De kans op het terugkomen van de klachten op langere termijn (4-6 weken) is iets groter bij de korte kuur; de kans op bijwerkingen is weer iets groter bij de lange kuur.
Het lijkt niet veel uit te maken, maar het stelt je wel voor een keus. Behandel ik de patiënte en kijk ik vooral naar het verdwijnen van de symptomen? Of behandel ik de ziekte en kijk ik naar bacteriën? Als je er zo naar kijkt, ligt achter een simpel probleem toch een fundamentele vraag. Beide antwoorden zijn goed. Het is vooral goed om jezelf de vraag eens te stellen. (RN)

Katchman, et al. Three-day versus longer duration of antibiotic treatment for cystitis in women: Systematic review and meta-analysis. Am J Med 2005;118:1196-207.

Bladnaam:
Tijdschrift voor praktijkondersteuning 2006, nummer 1

Literatuurverwijzingen: